SP ČR: Červencový pokles průmyslu - drama se nekoná

06.09.2016 12:23

Červencová čísla průmyslové produkce vypadají poměrně dramaticky. Meziročně klesla reálně o 14,1 % a po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 7,6 %. Ve srovnání s červnem byla průmyslová produkce v České republice po vyloučení sezónních vlivů nižší o 9,7 %. Drama se však nekoná, na statistice se podepsalo zejména vybírání celozávodních dovolených.

SP ČR: Červencový pokles průmyslu - drama se nekoná
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Letos řada významných průmyslových podniků stanovila celozávodní dovolené na červenec, zatímco v loňském roce se vybíraly spíše v srpnu. Tento fakt, stejně jako skutečnost, že letošní červenec měl o tři pracovní dni méně, ovlivnil výsledek průmyslové výroby,“ uvedl Václav Franče, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Rozhodně nejde o dramatickou situaci. Čerpání celozávodních dovolených prostě v některých letech výrazně upraví výsledky průmyslu v letních měsících, což se stalo i tento rok. Nejvíce se situace projevila v automobilovém průmyslu. V srpnu naopak očekáváme meziroční i meziměsíční růsty, v loňském roce na rozdíl od letoška se dovolené čerpaly právě v srpnu,“ uvedl Václav Franče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…