SP: Tripartita bude opět řešit ožehavé téma – karenční dobu

12.09.2016 17:18

Zásadním bodem jednání dnešní 131. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity), jehož se mimořádně zúčastní prezident republiky Miloš Zeman, bude karenční doba. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) na něm bude opětovně deklarovat své odmítavé stanovisko vůči snahám odborů přenést na zaměstnavatele opět proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

SP: Tripartita bude opět řešit ožehavé téma – karenční dobu
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Zaměstnavatelé opakovaně upozorňují na to, že v případě zrušení karenční doby by došlo k navýšení krátkodobé pracovní neschopnosti a ke zvýšení přímých i nepřímých nákladů firem. Ty se odhadují až na pět miliard korun ročně. Dosud rovněž nejsou vytvořeny podmínky, které by zabránily zneužívání čerpání náhrady mzdy z důvodu pracovní neschopnosti, např. elektronické neschopenky. Zaměstnavatelé jsou ochotni jednat o opatřeních na zvýšení nemocenské, respektive o kompenzaci ztráty příjmu při delší pracovní neschopnosti.

Dalšími body programu budou například návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2017 a akční plán pro rozvoj digitálního trhu v ČR. Co se návrhu státního rozpočtu týče, zaměstnavatelé vítají plánované navýšení prostředků na prioritní oblasti jako jsou aplikovaný výzkum a dopravní infrastruktura. Poukazují naopak na to, že návrh neobsahuje otázky systémových změn, budoucích rizik a racionalizace státní správy, na jejichž význam SP ČR dlouhodobě upozorňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…