SPS: Bezpečnější místa pro koupání a zklidnění plavby jsou připraveny na letní sezónu

20.06.2019 17:37

Žluté bóje znovu vymezují plochy pro bezpečné koupání na Slapech, Velkých Žernosekách nebo Těrlicku a nově i na vybraných úsecích horní Vltavy. Kvůli tragické nehodě v Budapešti doporučuje Státní plavební správa půjčovnám plavidel, aby aktivně nabízeli plovací vesty.

SPS: Bezpečnější místa pro koupání a zklidnění plavby jsou připraveny na letní sezónu
Foto: Státní plavební správa
Popisek: Státní plavební správa

„Pro letošní rok již platí dopravní opatření, která obnovují žlutými bójemi vymezené plochy pro bezpečné koupání na oblíbených vodních nádržích, obnovují místa pro výtlačný režim plavby v Praze, na Slapech, Velkých Žernosekách, Těrlicku a nově i na vybraných úsecích horní Vltavy. V lokalitách Cholín a Kobylníky na Slapech se nově převádí plavba na pravou stranu plavební dráhy, kde nejsou vázána plavidla či plovoucí zařízení,“ řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová po schůzce s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem. (K dopravním opatřením na Slapech je nově speciální mapa opatření.)

„Státní plavební správa pro toto léto také připravila doporučení pražským půjčovnám plavidel, aby v souvislosti s nedávnou nehodou v Budapešti zajistily pro neplavce především z řad asijských turistů plovací vesty,“ dodává ministr dopravy. V průběhu července také Česká televize odvysílá ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a Státní plavební správou krátké spoty zaměřené na potřebnost dodržování plavebních pravidel a vzájemnou ohleduplnost, protože i plavec je účastníkem plavebního provozu. (Spoty jsou k dispozici na webu České televize ZDE)

V loňském roce došlo na českých řekách a vodních plochách pouze k 21 plavebním i výrazný nárůst rekreační plavby především na severní Moravě. Plavební úřad chce také ještě letos zajistit možnost elektronického podání žádostí o vůdcovské průkazy nebo spustit webovou aplikaci pro rezervace termínů technických prohlídek plavidel, realizace projektu RIS COMEX na sjednocení služeb říčního informačního systému v rámci labsko-vezerského koridoru a dokončení webového portálu plavebních map v ČR.

Státní plavební správa (SPS) je organizace, která má na starosti výkon státní správy v oblasti tuzemské vodní dopravy a dozor nad vodní plavbou v ČR. Hlavními oblastmi činnosti je vydávání průkazů technické prohlídky a plavebního dozoru. Příští rok oslaví SPS 100 let. Více informací naleznete na webu Státní plavební správy (ZDE) a na twitterovém účtu ředitelky SPS Kláry Němcové (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…