SSHR: Nafta za půl miliardy už je doma

10.03.2017 9:50

Už téměř 5 měsíců trvá převoz nouzových zásob nafty z německého skladu v Kraillingu. Kvůli insolvenci bývalého majitele skladu společnosti Viktoriagruppe byla nafta téměř dva roky zablokována a Správa státních hmotných rezerv k ní nemohla. Teprve loni v červenci prodal insolvenční správce sklad novému majiteli a dal souhlas k odvozu nafty.

SSHR: Nafta za půl miliardy už je doma
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„V tuto chvíli je v České republice polovina nafty, která byla uskladněna v Německu. Konkrétně jde zhruba o 38 mil. litrů,“ potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Každý týden přijedou do skladů společnosti Čepro dva vlaky. Zatím jich bylo vypraveno 32. Původně ale chtěla Správa odvoz urychlit a jezdit až třikrát týdně.

„Zpočátku jezdil jen jeden vlak týdně, nyní jezdí dva. Rád bych viděl tři vlaky týdně, ale prostě to z technických a personálních důvodů není možné,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

I přesto chce SSHR odvézt všechnu naftu nejpozději do konce července. Pak bude také jasné, kolik nafty ve skladu chybí. Podle měření německých celníků by mělo ve skladu chybět 6,3 milionu litrů.

„Kolik toho přesně chybí bude jasné, až z Kraillingu odjede poslední vlak. Zatím stále pracujeme s tímto číslem, které potvrdila i opakovaná měření německých celníků,“ dodal Švagr.

Správa státních hmotných rezerv už podala v souvislosti s kauzou Viktoriagruppe dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. Jedno v České republice a druhé v Německu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…