SSHR: Plníme požadavek EU na nouzové zásoby ropy a ropných produktů, může za to pokles ekonomiky

10.08.2021 22:23 | Tisková zpráva

Nouzové zásoby ropy a ropných produktů ke konci června meziročně stouply zhruba o dvanáct dní, a to z 82,98 dne na 94,43 dne průměrných čistých denních dovozů. Česko tak po čtyřech letech plní směrnici EU, podle které má být zásoba na 90 dní.

SSHR: Plníme požadavek EU na nouzové zásoby ropy a ropných produktů, může za to pokles ekonomiky
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Evropská směrnice i česká legislativa předpokládají, že nouzové zásoby ropy a ropných produktů by měly být minimálně na úrovni zásob na 90 dní spotřeby. K 1.7. 2021 máme nouzové zásoby na 94,43 dne. Česko tak po čtyřech letech tyto směrnice plní. Naposledy jsme je plnili v roce 2016, kdy byly zásoby zhruba na 91 dní,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Počet dnů, na které by v případě krize nouzové zásoby vydržely, je odrazem ekonomické situace státu. Aby byla 90denní zásoba zajištěna v období růstu ekonomiky, a tím pádem i větší spotřeby pohonných hmot a dalších ropných produktů, je potřeba realizovat navýšení nouzových zásob.

„V tomto konkrétním případě je ale meziroční skokový nárůst nouzových zásob o zhruba 12 dnů dán bohužel poklesem naší ekonomiky kvůli pandemii, a tím pádem také nižším dovozům ropy a spotřebě ropných produktů.“ dodal Švagr.

Nouzové zásoby ropy a ropných produktů mají pro Českou republiku mimořádný význam. Naposledy se to ukázalo v květnu 2019. V ropovodu Družba se objevila kontaminovaná ropa a musel být zastaven. Celý měsíc pak do republiky nepřitekl ani litr ruské ropy a země se musela spolehnout právě na nouzové zásoby Správy státních hmotných rezerv.

„Díky tomu, že jsme společnosti Unipetrol zapůjčili ropu z českých rezerv, nemusela být odstavena z provozu rafinérie v Litvínově, která zpracovává ruskou sirnou ropu a která zásobuje český trh naftou.“ uvedl předseda SSHR.

Během této měsíční odstávky ropovodu Družba uvolnily státy V4 (Česká republika, Polsko, Maďarsko a Slovensko) ze svých rezerv téměř 2 miliony tun ropy. Jen Unipetrol si z českých zásob půjčil přes 250 tisíc tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…