SVS dohlíží na stažení mléčného výrobku, který obsahuje etylenoxid

20.07.2021 14:58

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele na mléčný výrobek „Kunín Pohár mléčný dezert 150 g“, který obsahuje stopové množství etylenoxidu. Tento pesticid, který se dostal do přídatné látky (Flanogen), není v EU povolený.

SVS dohlíží na stažení mléčného výrobku, který obsahuje etylenoxid
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

SVS obdržela informaci o etylenoxidu v přídatné látce prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Do trží sítě bylo distribuováno 385 tisíc kusů zmíněného výrobku. Produkt prodávají různí prodejci. V současné době probíhá stahování výrobku, které zahájil výrobce z vlastního rozhodnutí a SVS dohlíží na jeho řádné provedení. Spotřebitelé, kteří doma produkt mají, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili. Identifikace výrobku:

pohár

Název: Kunín Pohár mléčný dezert 150 g, příchuť – čokoláda, jahoda, borůvka a meruňka
Datum spotřeby: 21. 7. 2021, 22. 7. 2021, 23. 7. 2021, 27. 7. 2021, 28. 7. 2021, 29. 7. 2021
Výrobce: Lactalis CZ, s. r. o.

V současné době probíhá stahování produktu, které se týká pouze výrobků s uvedenými daty spotřeby, ostatní výrobky nejsou tímto opatřením dotčeny. SVS doporučuje výrobky s uvedeným datem spotřeby nekonzumovat a vrátit v místě prodeje. Zde bude vrácena kupní cena i bez předložení pokladního dokladu.

Etylenoxid se v některých třetích zemích používá pro regulaci zrání, a to je pravděpodobně důvodem, že se jeho malé množství objevilo v přídatné látce (Flanogen), která se dostala na unijní trh a byla následně použita pří výrobě dotčeného mléčného výrobku.

Etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, a tudíž není ani hodnotitelná s ohledem na rizika pro zdraví a žádná hladina není pro člověka bezpečná. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit. V EU není povolen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…