SVS začíná zveřejňovat na svých stránkách výsledky kontrol v útulcích

23.07.2016 12:00

Počínaje dnešním dnem začíná Státní veterinární správa (SVS) na svých internetových stránkách pravidelně zveřejňovat výsledky kontrol v útulcích, tedy zařízeních poskytujících péči o toulavá a opuštěná zvířata a zvířata bez pána.

SVS začíná zveřejňovat na svých stránkách výsledky kontrol v útulcích
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Každý zájemce se tak bude moci podívat do anonymizovaných protokolů z kontrol provedených úředními veterinárními lékaři od začátku letošního roku, zjistit obsah kontroly a případná porušení legislativy v uvedeném útulku. Jelikož se média a veřejnost v poslední době stále více o uvedenou problematiku zajímají, považuje SVS za vhodné věnovat ji pozornost a podělit se o výsledky z kontrolní činnosti v této oblasti.

V souvislosti s výše uvedeným SVS upozorňuje, že zveřejňované dokumenty nepředstavují souhrnný seznam všech zařízení v České republice, která poskytují péči toulavým a opuštěným zvířatům. Provozovatelé útulků nemají v současné době povinnost registrace, podobný dokument proto neexistuje.

Tuto změnu (povinnou registraci útulků) však SVS navrhuje v rámci novelizace zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon). Novela v současné době prochází legislativním procesem a bude účinná nejdříve v roce 2017.

Přestože, jak již bylo uvedeno výše, souhrnná databáze zařízení pečujících o toulavá a opuštěná zvířata v ČR v současné době neexistuje, dozor nad jejich činností SVS provádí. Kontroly jsou prováděny jednou ročně u těch zařízení, které na základě předcházející kontrolní činnosti vede SVS v evidenci. Další kontroly jsou prováděny neplánovaně, zejména na základě obdržených podnětů od občanů.

V současnosti SVS eviduje ve své databázi celkem 164 útulků. Do pololetí 2016 bylo v těchto zařízeních provedeno úředními veterinárními lékaři SVS celkem 52 kontrol, u některých z nich proběhly opakované kontroly. Doposud byly závady zjištěny při 2 kontrolách. Nedostatky se týkaly nepředložení evidence přijatých a vydaných zvířat, nevhodného nakládání s kadávery (uhynulá těla) a nezabezpečení zvířat proti úniku. U těchto kontrol bylo zahájeno správní řízení a současně byl dán podnět obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, tak jak stanovuje zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Anonymizované verze protokolů z kontrol útulků v letošním roce lze najít na úvodní stránce v banneru „Kontroly útulků“ na adrese www.svscr.cz nebo prostřednictvím následujícího odkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…