SYNOT: Uděláme vše proto, abychom si svá práva udrželi

11.04.2013 20:30

Vyjádření zakladatele holdingu SYNOT – Ivo Valenty ke zveřejnění nálezu Ústavního soudu, který zrušil ochranné tříleté období pro provoz některých typů loterií

SYNOT: Uděláme vše proto, abychom si svá práva udrželi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta

Rozhodnutím Ústavního soudu jsem byl velmi překvapen. Několikrát jsme byli ze strany státních orgánů ujišťováni, že retroaktivita není možná a obce musí respektovat přechodná období. Nyní ale Ústavní soud tento stav prakticky ruší. Proto jeho dnešní výrok vnímám jako politické rozhodnutí.

Jsme rozhodnuti se bránit soudní cestou. Došlo zde totiž k silnému porušení našich práv, a proto se obrátíme na evropský soud. Náš holding má jen v České republice více než 700 zaměstnanců. Vynaložíme proto veškeré úsilí k tomu, abychom si svá práva i po 22 letech podnikání v této zemi udrželi. Ve světě totiž žádný podobný precedent nenajdete.

Z pohledu provozovatelů není nejnebezpečnějším samotné rozhodnutí ústavního soudu, ale jeho důsledky.

Ty totiž mohou v oblasti loterního průmyslu postihnout desetitisíce pracovních míst, taktéž majitele nemovitostí, s nimiž mají provozovatelé uzavřeny dlouhodobé nájemní smlouvy, výrobce loterní techniky a dodavatele, a to často i se zahraniční účastí. Právě z těchto důvodů je tvrzení Ústavního soudu, že arbitráže České republice nehrozí, nepravdivé. Naopak jsem přesvědčen o tom, že se soudní spory o náhrady škod budou logickým a jediným možným vyústěním této situace.

Těmi, kdo ve finále na dnešní verdikt Ústavního soudu doplatí, jsou však primárně neziskové organizace, kultura a sport, které dosud obce ze svých příjmů získaných v rámci loterní daně podporují. Pro neziskové organizace jde v krátké době již o druhou silnou ránu, která následuje po zrušení odvodu části výtěžku samotnými provozovateli neziskovému sektoru. Nyní tedy neziskovkám Ústavní soud nepřímo vezme poslední peníze, které se jim mohly dostat.

V současné době velmi silně zvažujeme zřízení internetové licence na Maltě tak, abychom odsud mohli spustit internetové loterie a sázky. Stát ani Ústavní soud v České republice totiž dosud zahraniční provozovatele prakticky nijak neomezil.

Naštěstí jsem přesvědčen o tom, že většina obcí a jejich představitelů má zdravý rozum a upřednostňuje přiměřenou regulaci před prohibicí, která pouze otevře loterní trh nelegálům a připraví je o značné prostředky do rozpočtů.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…