SŽDC: Do vlastnictví spolku obcí míří nádražní budovy na úzkorozchodné dráze

08.05.2018 10:53

Novým majitelem nádražních budov podél úzkorozchodné dráhy Třemešná ve Slezsku – Osoblaha se ještě v letošním roce stane společnost Osoblažská úzkorozchodná dráha, o.p.s., která zastřešuje čtyři obce z Mikroregionu Osoblažsko. K symbolickému předání klíčů dojde v úterý 8. května 2018 u příležitosti slavnostního zahájení nové turistické sezóny na této dráze, legislativně by měl celý proces skončit nejpozději na konci prázdnin.

SŽDC: Do vlastnictví spolku obcí míří nádražní budovy na úzkorozchodné dráze
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

První podnět k řešení stavu nádražních budov podél úzkorozchodné dráhy vznesl starosta obce Bohušov v říjnu 2007. Součástí návrhu byla nabídka na převedení či převzetí zpravidla neužívaných a opuštěných budov podél dráhy na obce, v jejichž katastrech se budovy nacházejí. Obce Osoblažska, sdružené ve společnosti Slezské zemské dráhy, nechaly v rámci rozvoje cestovního ruchu Moravskoslezského kraje zpracovat pasport nádražních budov s přilehlým technickým zázemím, a to s výhledem využití budov v cestovním ruchu, případně jako penziony rodinného typu. Záměrem projektu bylo zároveň uvést výpravní budovy do původního stavu.

V období od března 2008 do února 2010, kdy se odstartovala jednání o prodeji nádražních budov, se přes oboustrannou snahu nepodařilo dohodnout na podmínkách a prodej byl jako nerealizovatelný odložen. Zlom nastal v dubnu 2014. Nově vzniklá společnost Osoblažská úzkorozchodná dráha, o.p.s., reprezentující obce, které dráha spojuje, podala konkrétní žádost o odkup zbytných budov, staveb a jejich příslušenství včetně souvisejících pozemků, vyjma provozované dopravní cesty a pozemků, na kterých je dopravní cesta umístěna. Novým impulsem byl příslib zajištění financování revitalizace budov podél dráhy z dotačních zdrojů mimo dráhu. V lednu 2018 se tak schválil návrh na prodej celkem 23 budov, staveb, objektů a 32 pozemků za přibližně 1,65 milionu Kč. „Obchodní případ je v konečné fázi, kdy se uzavírá kupní smlouva. Předpoklad převodu v katastru nemovitostí na nabyvatele je při optimálním průběhu legislativních procesů zhruba červenec nebo srpen letošního roku,“ upřesňuje ředitel Oblastního ředitelství SŽDC v Ostravě Jiří Macho. Samotná dráha včetně zbylých pozemků zůstává i nadále v majetku a údržbě SŽDC.

Osoblažská úzkokolejka je dráha s atypickým rozchodem 760 milimetrů nacházející se v Osoblažském výběžku. Na úzkokolejce je již od roku 1898 pravidelný osobní provoz. Slezské zemské dráhy zde navíc od roku 2004 provozují turistický parní vlak. Úzkokolejka je zajímavá například svou klikatostí, na 20 kilometrech je celkem 102 oblouků. Trati se tak přezdívá "dráha sta oblouků". Kousek za Třemešnou leží navíc další unikum, a to nejmenší oblouk na síti SŽDC o poloměru pouhých 75 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…