SŽDC: Na ostravském hlavním nádraží začne zkušební provoz nových eskalátorů

16.04.2020 22:31

Správa železnic zahájí na konci dubna zkušební provoz čtveřice nových eskalátorů na ostravském hlavním nádraží. Pohyblivé schody umožní pohodlnější přístup z odbavovací haly do nadchodu, který spojuje jednotlivá nástupiště ve stanici. Práce probíhaly od loňského srpna, celková výše nákladů dosahuje téměř 22 milionů korun.

SŽDC: Na ostravském hlavním nádraží začne zkušební provoz nových eskalátorů
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Nové eskalátory doplní výtahy, které byly v odbavovací hale hlavního nádraží vybudovány v roce 2017. Cestující je budou moci využívat jak při pohybu mezi jednotlivými podlažími výpravní budovy, tak zejména při cestě k vlakům. Tím došlo k významnému zlepšení dostupnosti a komfortu přístupových tras z haly k nástupištím a zpět.

Pohodlný přístup cestujících od pokladen do druhého nadzemního podlaží dosud zajišťoval pouze jeden eskalátor, který byl z obou stran obklopen pevnými schodišti. V rámci prací nejprve došlo k demontáži původního eskalátoru a vestaveb pod ním a pod schody. Následovalo odbourání pravého schodiště, vybourání části stropu, několika příček a také stropu suterénu. Poté už mohla být vybudována dvojice pohyblivých zařízení, kterou doplňuje jedno schodiště.

Řezání a bourání železobetonových konstrukcí, které si vyžadovalo složité statické podchycení, probíhalo výhradně v nočních hodinách o sobotách a nedělích tak, aby nerušilo cestující. Eskalátory o šířce 1 metr umožní obousměrný provoz mezi prvním a druhým nadzemním podlažím. Na ně naváže další dvojice pohyblivých schodů o šířce 80 centimetrů, které nahradily dosavadní schodiště. Cestující se po nich dostanou do třetího nadzemního podlaží, které se nachází v úrovni staničního nadchodu.

Zhotovitelem prací, které začaly v loňském srpnu, byla společnost OHL ŽS. Celková výše investičních nákladů stavby dosahuje 21,9 milionu korun.

Na fotky nových eskalátorů a průběh prací se můžete podívat prostřednictvím fotoreportáže na Facebooku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…