SŽDC: Přestavba mostů v Plzni míří do závěrečné etapy

31.08.2018 17:42

Obousměrným zprůjezdněním Mikulášské ulice pro automobilovou a tramvajovou dopravu v pátek 31. srpna skončila další fáze investiční akce Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) s názvem Uzel Plzeň, 2. stavba – přestavba osobního nádraží, včetně mostů Mikulášská.

SŽDC: Přestavba mostů v Plzni míří do závěrečné etapy
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Současně s významnou železniční stavbou došlo k výrazné modernizaci a rozšíření silniční komunikace, která probíhá pod oběma mosty, což pozitivně ovlivní plynulost i bezpečnost automobilové dopravy v této lokalitě.

„Pro moderní a rychlejší železniční dopravu je významná rekonstrukce chebského zhlaví a přestavba zmíněných mostů. Z pohledu cestujících je však nejdůležitější rekonstrukce nástupišť a jejich zastřešení, přístup na nástupiště včetně výtahů a eskalátorů a vybudování nového podchodu ve východní části nádraží,“ říká náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb.

Nový severní most byl úspěšně uveden do provozu v závěru loňského roku, práce na odstranění jižního začaly letos v lednu. Oba mosty nepřetržitě sloužily provozu více než sto let, jejich staré ocelové konstrukce byly nahrazeny novými. Severní most je nyní tvořen dvěma samostatnými deskovými konstrukcemi z předpjatého betonu, jižní most tvoří desková ocelobetonová konstrukce se zabetonovanými ocelovými nosníky s komorovými opěrami. Díky rozšíření nové mostní konstrukce o 10 m na celkových 25 m se vytvořil prostor k rozšíření silniční komunikace. V návaznosti na stavební práce také probíhají činnosti spojené s modernizací technologií sdělovacího a zabezpečovacího zařízení, rozvodů nízkého napětí, osvětlení a trakce. V prostoru přednádraží a Mikulášské ulice probíhají práce na výstavbě nových chodníků.

„Před hlavním vchodem do nádraží jsme nechali vybudovat parkoviště pro osobní auta o kapacitě 63 míst. V případě výluk v železniční dopravě poslouží pro parkování až šesti vozů náhradní autobusové dopravy,“ doplnil technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář.

„Díky důkladné přípravě, koordinaci a velkému nasazení se nám podařilo splnit další milník stavby. Pevně věříme, že zvládneme i poslední prosincový termín a celý projekt dokončíme včas. Velkým přínosem pro cestující bude též zkrácení jízdních časů na trati mezi Plzní a Prahou díky tunelům Ejpovice, které se otevřou veřejnosti ještě do konce letošního roku,“ zdůraznil Karel Volf, obchodní ředitel Metrostavu.

Nadále budou pokračovat stavební práce v jižní části plzeňského hlavního nádraží, kde bude probíhat výstavba nových nástupišť a jejich zastřešení, částí servisního a východního podchodu, technologických zařízení či rekonstrukce železničního spodku a svršku. Celkově by hlavní stavební práce měly skončit na přelomu listopadu a prosince letošního roku. Úplné dokončení se plánuje na první polovinu příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …