SŽDC: Riskuješ? Zaplatíš! A někdy i životem...

17.04.2016 16:00

V pondělí se uskutečnila preventivně bezpečností akce „Riskuješ? Zaplatíš!“, kterou pořádala Správa železniční dopravní cesty a Policie České republiky. Touto pilotní akci na území Libereckého kraje chtějí obě instituce upozornit na riskantní chování řidičů i chodců při pohybu na železnici a železničních přejezdech.

SŽDC: Riskuješ? Zaplatíš! A někdy i životem...
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Jenom na Liberecku od začátku roku v kolejišti zahynuli dva lidé. V roce 2014 to bylo 9 úmrtí a o rok později dokonce 15 mrtvých. Více než 85 % všech srážek s chodci se odehraje mimo železniční přejezd. Velkým nebezpečím při zkracování si cesty přes koleje, mohou být například i obyčejná audio sluchátka nebo mobilní telefon. Se sluchátky na uších totiž chodec neslyší blížící se nebezpečí. Stačí se pak už jen špatně rozhlédnout nebo se neopatrně přiblížit ke kolejím. Přes puštěnou hudbu či probíhající telefonický hovor člověk neslyší blížící se vlak ani jeho houkání. Navíc, dnešní nové elektrické jednotky jsou natolik tiché, že je přecházející člověk i bez sluchátek může zaznamenat až na poslední chvíli. V této situaci většina lidí zpanikaří a velmi často hrozí pád do kolejiště přímo pod kola rozjetého vlaku.

„Neukáznění cestující, kteří si zkracují cestu přes koleje tak nejenom porušují zákon a vystavují se pokutě až do pěti tisíc korun, ale hlavně riskují život. Osobní vlak rozjetý na 80 kilometrů za hodinu, bude za použití všech dostupných brzdných prostředků a při ideálních adhezních podmínkách, zastavovat přes tři sta metrů. Každý by si měl uvědomit, jestli je těch ušetřených pár minut skutečně natolik důležitých,“ říká generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

SŽDC na vytipovaných úsecích, kde lidé nejčastěji přechází koleje, ve spolupráci s PČR provádí pravidelné kontroly, které mají hlavně působit preventivně. „Naše policejní hlídky provádí po předešlém důkladném proškolení pracovníky SŽDC kontroly vlakových nádraží a okolí, ale i okolí dráhy. Zaměřují se zejména na místa, kde je vstup veřejnosti nepřípustný a s ohledem na ně samé i nebezpečný,“ sdělil plukovník Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Součástí letošní preventivně bezpečnostní akce není pouze kontrola pohybu neukázněných chodců v kolejišti, ale také kontrola respektování železničních přejezdů ze strany řidičů. O porušování platných zákonů hovoří dostupné statistiky, ale také výše udělených pokut. Jenom za první tři měsíce tohoto roku, udělili policisté pořádkové a dopravní policie 85 pokut za bezmála čtyřicet tisíc korun. Největší počet přestupků řešili v roce 2015, a to celkem 188, s pokutami za téměř devadesát tisíc korun. I z toho je zřejmé, že je nutné této problematice věnovat stálou pozornost.

 Počty dopravních nehod na železnici v letech 2011 – 2015
Roky Počty nehod v Libereckém kraji
2011 23
2012 30
2013 14
2014 14
2015 18
1 – 3/2016 4

I když počet střetnutí i usmrcených osob na přejezdech v celé republice meziročně poklesl (v roce 2014 to bylo celkem 173 srážek osobních automobilů s vlakem na přejezdu a 42 mrtvých a v roce 2015 se jednalo o 154 srážek a 32 mrtvých), je počet těchto nehod stále zbytečně vysoký. V naprosté většině jde však bohužel o jednoznačné porušení zákona ze strany řidičů silničních vozidel nebo chodců. Z železničního hlediska totiž neexistuje nebezpečný přejezd, 99 % nehod zaviní řidiči.

Všechny jsou zabezpečeny a odpovídají všem platným normám a zákonům. Je potřeba si uvědomit, že ani sebelepší zabezpečení není nic platné, pokud chodci a řidiči svévolně nedodržují základní platné zákony a pravidla.

A to bylo zřejmé i z výsledků celodenní akce. Na devadesát policistů, kteří byli zapojeni do preventivního opatření, zkontrolovalo bezmála dvě stě osob, stejný počet vozidel a také pět desítek nádražních objektů a okolí. Prohřešku proti zákonu o dráhách se dopustilo sedm desítek osob – lidé nejčastěji vstupovali do míst, která nejsou veřejnosti přístupná. 36 přestupců zaplatilo přímo na místě blokovou pokutu v částce přes deset tisíc korun, ostatní přestupky byly oznámeny správnímu orgánu.

Pokutováni nebyli jenom neukáznění chodci a cestující, ale i řidiči, kteří porušovali obecně platná ustanovení zákona o přejíždění železničních přejezdů. Pokuty jim byly uděleny za to, že nerespektovali dopravní značení, například „STOP“. Z dvou stovek kontrolovaných řidičů se přestupku dopustilo 34 z nich, kdy po vyhodnocení a zadokumentování byla více jak desítka těchto přestupků oznámena příslušnému správnímu orgánu.

Jak zmínil plukovník Vladislav Husák, „železniční svršky jsou obecně rizikovým místem, kde dochází k celé ředě nehod a střetů s fatálními následky. Jediným způsobem, jak tyto mnohdy tragické události zmírnit nebo jak jim zabránit, je společně se zaměřit nejen na rizikové úseky, ale zejména na nezodpovědné cestující a řidiče, kteří hazardují se svými životy. A jak ukázala i tato společná preventivně bezpečnostní akce, mají další jistě své opodstatnění.“

SŽDC každým rokem investuje do zvýšení bezpečnosti na přejezdech stovky milionů korun. Jen pro představu, od roku 2013 do konce roku 2016 bude zmodernizováno celkem 276 přejezdů za 2,3 miliardy korun. Každoročně také pořádá preventivní akce, které mají upozornit na rizikové chování na přejezdech.

Rovněž provozuje speciální tematický web, zaměřený právě na železniční přejezdy: http://www.szdc.cz/web/prejezdy.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…