SŽDC: V Moravskoslezském kraji přijdou opravy nádraží na více než 100 milionů

30.03.2018 20:13

V letošním roce zahájí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravy a větší rekonstrukce více než patnácti nádraží v Moravskoslezském kraji. Správce infrastruktury předpokládá celkové náklady na stavby nebo projektovou přípravu ve výši 106 milionů korun. Mezi největší investice patří dokončení oprav bohumínské výpravní budovy, modernizace nádraží ve Frenštátu pod Radhoštěm nebo aktuálně projektované rekonstrukce v Havířově či Opavě západ. Na ostravském hlavním nádraží doplní vybudované výtahy také nové eskalátory spolu s rozšířeným informačním systémem.

SŽDC: V Moravskoslezském kraji přijdou opravy nádraží na více než 100 milionů
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„V Moravskoslezském kraji aktuálně projektujeme rekonstrukce rozsáhlých nádražních budov. K finančně nejnáročnějším projektům patří bezesporu rekonstrukce té havířovské,“ uvádí náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola a současně doplňuje: „Zadali jsme zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci celého objektu, tedy nejen haly, ale i její levé administrativní části, kde počítáme s využitím těchto prostor pro cestující a dopravce.“ Město chce vnitřní prostory nádražní haly využít jako sportovně-společenské centrum, v němž budou umístěny například hřiště, squashové kurty, horolezecká stěna, kavárna, kulturní prostory, klubovny, šatny a sociální zařízení. Celkové investiční náklady se odhadují ve výši kolem 120 milionů korun, stavba bude probíhat až do konce příštího roku.

Další velmi diskutovanou výpravní budovou v tzv. bruselském stylu je nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Pro potřeby současné železnice zcela předimenzovaná budova vyžaduje bezodkladnou opravu. SŽDC zadala zpracování studie, která s přihlédnutím nejen k zájmům správce, ale i cestujících, samosprávy a odborné veřejnosti navrhne a posoudí možnosti jejího dalšího využití. Dále také prověří aktuální stavebně technický stav objektu. Na základě výstupů i výsledků stavebně historického průzkumu památkářů, se letos rozběhne další stupeň projektové přípravy. Náklady na celkovou rekonstrukci se odhadují v řádech desítek milionů korun, konečná částka vzejde ze samotného projektu. Nutností je ovšem nalezení smysluplného využití jak větší části haly, tak i vedlejší pravé administrativní budovy. Samotná realizace se aktuálně předpokládá nejdříve v roce 2020.

Významnou proměnu čeká také nádraží v Opavě západ. „Půjde o komplexní rekonstrukci celé budovy. Zachována zůstane pošta, současně intenzivně jednáme s Policií ČR. Součástí projektu jsou tudíž i potřebné úpravy dnes nevyužívaných prostor nádraží pro účely policie,“ vysvětluje Tomáš Drmola. „Dispozičně se také změní prostory pro cestující, aby nabídly požadovaný standard a komfort. Celkové náklady se předpokládají přibližně 70 milionů korun,“ dodává. Přesunutí veřejných institucí z komerčních nájmů do státem vlastněných a nevyužívaných nádražních budov je jedním z cílů celé koncepce nakládání s majetkem ve správě SŽDC. V případě Bohumína se naváže na loňskou opravu části střechy a fasády za 17 milionů korun. Letos se za 45 milionů korun dokončí zbylá část střechy a fasády, kompletní rekonstrukcí projdou také rozvody a topení. Zároveň se vymění všechna okna a dveře.

Na ostravském hlavním nádraží se zpracovala studie na nové eskalátory, které přímo propojí přízemí a přístup k vlakům. Současně se doplní v prostorách nadchodu a 1. patra nový informační systém. Další významnou investicí v řádech milionů korun je instalace bezpečnostních technologií. Celkové náklady se budou pohybovat okolo 24 milionů korun.

„Mezi další nádraží, která projdou kompletní modernizací a u kterých předpokládáme zahájení realizace v letošním nebo příštím roce, patří výpravní budovy ve Frenštátu pod Radhoštěm, Jistebníku, Kravařích ve Slezsku, Valšově či Krnově. Dokončených oprav a viditelného zlepšení vzhledu nebo veřejných prostor se letos dočkají cestující v Dětmarovicích, Mostech u Jablunkova, Štítině či Návsí. Opravné práce pod pečlivým dozorem památkářů připravujeme ve Frýdku-Místku, Opavě východ a Bruntále, které jsou kulturními památkami,“ uzavírá náměstek Drmola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…