SŽDC: Výpravní budova v Turnově je po rozsáhlé rekonstrukci

03.09.2018 17:01

Obyvatelům a návštěvníkům Turnova začala sloužit rekonstruovaná výpravní budova. V prostorách důležitého železničního uzlu Libereckého kraje se právě dnes také otevřela pobočka České pošty. Přesně rok trvající práce na jednopatrovém objektu z druhé poloviny 19. století vyšly Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) na bezmála 30 milionů korun. Zhotovitelem stavby byla společnost Chládek a Tintěra, Pardubice.

SŽDC: Výpravní budova v Turnově je po rozsáhlé rekonstrukci
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Již před časem došlo na turnovském osobním nádraží v souvislosti s výstavbou dopravního terminálu k rekonstrukci odbavovací haly, WC pro veřejnost a osobních pokladen. „Navazující druhá etapa řešila komplexní opravu vnitřních i vnějších prostor. Ve spolupráci s novými nájemci – Českou poštou a Městskou knihovnou – byla zpracována změna projektu během stavby a prostory byly uzpůsobeny jejich požadavkům,“ sdělil Tomáš Drmola, náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku.

„Nová pobočka se nachází v místě, kde je velká koncentrace lidí, kteří mohou využít naše služby. Kromě vlakového nádraží je poblíž i autobusový terminál,“ uvedla ředitelka pobočkové sítě České pošty pro severní Čechy Olga Syková a dodala: „Původní pobočka byla v patře a neměla přístup pro imobilní občany. Zároveň zde nebyl přístup po chodníku, ale pouze po veřejné komunikaci, kde je velký provoz. Nová pošta má 3 přepážky v současném designu, z toho je jedna určena právě pro imobilní zákazníky. Další výhodou je fakt, že původní prostory jsme mohli předat balíkovým a listovním doručovatelům, kteří tak mají více prostoru.“

Stavební práce zahrnovaly kromě úpravy vnitřních dispozic také kompletní rekonstrukci podlah, obnovu fasády a výměnu výplní vnějších otvorů. Současně došlo ke kompletní obnově krovů, bednění a krytiny peronního přístřešku, v rámci opravy ocelových sloupů se provedlo jejich otryskání a nátěr. Stavbaři dále vyměnili dřevěné sloupy a instalovali nové LED osvětlení. Opravou prošly rovněž veškeré inženýrské sítě.

Ve výpravní budově se dokončila spojovací pasáž a vybudoval nový informační systém. Objekt je po rekonstrukci bezbariérový. Úprava dispozic se týkala i nevyhovujících prostor bývalé restaurace, které dostaly moderní podobu při zachování historického zdobení a říms. Nad restaurací vznikly kancelářské prostory, kde došlo k výměně dřevěných stropních trámů. Půdní prostor byl kompletně zateplen a krovy byly ošetřeny proti dřevokazným houbám.

Aktuálně se připravuje třetí etapa rekonstrukce, která zahrnuje křídlo budovy směrem na Liberec. Příslušná projektová dokumentace je nyní v připomínkovém řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…