SZPI: Kontrola potravin ošetřených ionizujícím zářením

16.01.2022 10:00 | Tisková zpráva

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 kontrolní akci s cílem ověřit, zda výrobci a dovozci informují na obalu spotřebitele o použití ionizujícího záření u potravin, které byly touto technologií ošetřeny. Tuto informační povinnost ukládají evropské i národní právní předpisy.

SZPI: Kontrola potravin ošetřených ionizujícím zářením
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři odebrali ke kontrole vzorky potravin, u kterých nebyla informace o ozáření na obalu uvedena, přičemž se zaměřovali zejména na komodity, u nichž výsledky dřívějších kontrol prokázaly porušení předpisu - tj. neuvedení informace o ozáření, přestože laboratorní analýza použití ionizujícího ozáření prokázala. Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy. Místem odběru vzorků byly velkoobchody.

Z celkového počtu 37 odebraných vzorků analýza prokázala ošetření ionizujícím zářením bez uvedení požadované informace na obalu u 4 vzorků. Jednalo se o:

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Dobrý den.

Čeho se bojíte víc? STAČILA nebo SPOLU?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Spolupráce s operátory pomáhá dopadnout zločince

16:13 Policie ČR: Spolupráce s operátory pomáhá dopadnout zločince

Případ podvodnice, která získala více než 16 milionů, snad pomůže varovat širokou veřejnost.