SZPI: Kontrola potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin, ošetřovaných ionizujícím zářením

27.01.2021 11:48 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem detekovat u potravin použití tzv. ionizujícího záření.

SZPI: Kontrola potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin, ošetřovaných ionizujícím zářením
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři zjišťovali, zda výrobci na obalu uvádí informace o použití ionizujícího záření, jak vyžadují národní i evropské právní předpisy, resp. zda lze detekovat ionizující záření i u potravin, kde tato informace na obalu uvedena není. Neuvedením informace u ozářené potraviny by výrobce porušil příslušné právní normy. Potravinářská inspekce zároveň ověřovala, zda nejsou ošetřeny ionizujícím zářením i potraviny, u kterých není technologie povolena.

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 30 vzorků, z nichž laboratorní analýzu bylo možné provést u 24 vzorků. Všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující, ani u jednoho z nich laboratorní rozbor neprokázal ozáření.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. byl položen dotaz

Pane Pikoro, vím že se trápíte s rozpočtem a hledáte úspory.

Kolik by se uspořilo ve státním rozpočtu, kdyby 17.Listopad nebyl svátkem s dnem pracovního volna, ale "jen" významným dnem? Zdá se mi, že tento svátek není slaven důstojně a slouží k útokům na občany s jiným politickým názorem.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Značku Klasa získaly dvě zvěřinové delikatesy

22:03 Lesy ČR: Značku Klasa získaly dvě zvěřinové delikatesy

“Jelení pršut“ a “Trhaný divočák“, masné výrobky z produkce zpracovny zvěřiny v krušnohorských Klíne…