SZPI: Kontrola potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin, ošetřovaných ionizujícím zářením

27.01.2021 11:48 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem detekovat u potravin použití tzv. ionizujícího záření.

SZPI: Kontrola potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin, ošetřovaných ionizujícím zářením
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři zjišťovali, zda výrobci na obalu uvádí informace o použití ionizujícího záření, jak vyžadují národní i evropské právní předpisy, resp. zda lze detekovat ionizující záření i u potravin, kde tato informace na obalu uvedena není. Neuvedením informace u ozářené potraviny by výrobce porušil příslušné právní normy. Potravinářská inspekce zároveň ověřovala, zda nejsou ošetřeny ionizujícím zářením i potraviny, u kterých není technologie povolena.

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 30 vzorků, z nichž laboratorní analýzu bylo možné provést u 24 vzorků. Všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující, ani u jednoho z nich laboratorní rozbor neprokázal ozáření.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Článek obsahuje štítky

potraviny , SZPI , TZ , ionizující záření

autor: Tisková zpráva

style="min-height:300px;"> reklama
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Nárůst počtu dobíjení přes 50 %

16:14 ČEZ: Nárůst počtu dobíjení přes 50 %

ČEZ letos zprovoznil už 74 nových stanic, v síti jich je momentálně celkem 916. Výstavbu táhnou ultr…