SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

20.01.2021 15:06 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného typu (např. restaurace, bary, kavárny, rychlé občerstvení) pod Potravinářskou inspekci.

SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

V ČR aktuálně existuje cca 45 000 provozoven společného stravování otevřeného typu, inspektoři SZPI mohou vykonávat kontroly pouze ve 30 000 z nich, kde dozor provádí namísto Krajských hygienických stanic již více než 6 let.

SZPI jako jediná dozorová organizace v ČR kontroluje celé spektrum požadavků potravinového práva: (1.) hygienické požadavky – zajištění provozní hygieny (pravidelný úklid, čištění a sanitace), prevence šíření onemocnění z potravin, postupy k regulaci škůdců, (2.) mikrobiologická kontrola – přítomnost zdraví škodlivých mikroorganismů např. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Escherichia coli, noroviry, mikrobiologická kritéria hygieny – koliformní bakterie, enterokoky, (3.) hygiena osobní – zdravotní způsobilost zaměstnanců, (4.) bezpečnost potravin – např. přepálené fritovací oleje, kontaminovaný led k přípravě nápojů, mikrobiologicky závadné zmrzliny, (5.) označování – např. alergeny, (6.) kvalita a falšování (šizení) potravin – např. záměna dražších druhů mas za levnější, vydávání rostlinných náhražek za sýr, smetanu, atd.

SZPI považuje za neudržitelné, aby 30 000 provozoven společného stravování bylo podrobováno komplexní kontrole od hygienických požadavků vč. zdravotního způsobilosti zaměstnanců, přes bezpečnost, falšování a jakost pokrmů až po označování a kontroly ve zbylých 15 000 provozovnách mimo kompetenci SZPI se zaměřovaly primárně na hygienu a ostatní aspekty potravinového práva včetně falšování zde hrály zcela okrajovou roli. To vytváří nerovné podmínky pro podnikatele a dvojí standard ochrany práv spotřebitelů.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Eva Decroix, Ph.D., MBA byl položen dotaz

Opravdu je podle vás horší Babiš než Okamura?

Vy byste čistě teoreticky raději spolupracovala s SPD než s ANO? Vím, že nechcete spolupracovat ani s jedou ze stran, ale vaše tvrzení, že je zlo Babiš a ne Okamura mě překvapilo. A co přesně myslíte tím zlem? Děkuji za vysvětlení. Ptáčková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

FN HK: Stavební práce na přístavbě Pavilonu prof. Bašteckého jdou podle plánu

7:16 FN HK: Stavební práce na přístavbě Pavilonu prof. Bašteckého jdou podle plánu

Stavbaři v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové mají napilno. Kromě výstavby nového chirurgickéh…