SZPI rozšiřuje službu spotřebitelům - uzavřené provozovny jsou nově na webu Potraviny na pranýři

07.04.2015 13:36 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od dnešního dne zpřístupňuje na portálu Potraviny na pranýři přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů.

SZPI rozšiřuje službu spotřebitelům - uzavřené provozovny jsou nově na webu Potraviny na pranýři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Jde o logický krok navazující na rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o provozovny společného stravování - restaurace, bary, vinotéky, rychlé občerstvení a další – od 1. 1. 2015. Inspekce na portálu nyní zveřejňuje všechny uzavřené provozovny v kompetenci SZPI. Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015.

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Stejně jako u dosud zveřejněných nevyhovujících potravin na webu Potraviny na pranýři, u každé provozovny jsou zde uvedeny veškeré podstatné informace pro orientaci spotřebitele – adresa provozovny, obecný (místní) název, typ pochybení, datum uzavření a znovuotevření provozovny (po SZPI potvrzeném odstranění závad) a další informace, přičemž spotřebitelé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy.

„Cílem nové služby na portálu Potraviny na pranýři je posílit informování spotřebitelů a současně přispět k rovným konkurenčním podmínkám. Dalším významným efektem je prevence,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Na základě nových kompetencí SZPI uskutečnila od 1. 1. do 31. 3. 2015 celkem 3 170 kontrol v provozovnách společného stravování a u téměř 1/3 kontrol zaměřených na hygienu inspekce zaznamenala závažné porušení předpisů. Zejména šlo o zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin s nánosy prachu, mastnoty a zbytků potravin, zaplísnění prostor, výskyt hlodavců a myšího trusu, nefungující chladicí zařízení, skladování potravin v nevhodných prostorách, absence přívodu teplé vody a další nedostatky potenciálně ohrožující zdraví spotřebitelů.

U 55 provozoven společného stravování bylo porušení elementárních povinností důvodem k dočasnému uzavření provozovny nebo části prostor. Ve stejném období SZPI mimo segment společného stravování - zejména maloobchodní prodejny - uzavřela 13 provozoven. Podniky společného stravování tedy představovaly přes 80 % všech uzavřených provozoven, což signalizuje závažné problémy se znalostí a plněním základních hygienických požadavků u určité části provozovatelů společného stravování. Cílem aktivit SZPI je ochrana spotřebitele a účinné vymáhání práva a zároveň dialog a osvěta mezi provozovateli.

Nová služba je přirozenou evolucí projektu Potraviny na pranýři, který odstartoval v roce 2012.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…