Safari Park Dvůr Králové: Umění pod kůží aneb Krása kosti

15.03.2018 21:13

V úterý 13. března byla v Safari Parku Dvůr Králové slavnostně otevřena nová expozice Umění pod kůží aneb krása kosti odhalující více než 330 kosterních exponátů zvířat celého světa. Jedná se o největší veřejně přístupnou sbírku tohoto druhu v České republice. Nechyběla ani Nadace ČEZ, která je dlouhodobým partnerem Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem.

Safari Park Dvůr Králové: Umění pod kůží aneb Krása kosti
Foto: zoodvurkralove.cz
Popisek: ZOO Dvůr Králové nad Labem

Nová expozice nabízí ucelený průřez zoologickým systémem obratlovců. „Mezi nejcennější vystavené předměty patří nepochybně kostra ptakopyska podivného, tasmánského čerta nebo samice Nabiré, jednoho z posledních nosorožců bílých severních na světě,“ říká ředitel safari parku Přemysl Rabas, jenž do nové expozice zapůjčil převážnou většinu exponátů ze svých sbírek.

Expozici slavnostně otevřel společně s ředitelem Safari Parku Přemyslem Rabasem i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Několik exponátů pochází také ze soukromé sbírky zesnulého kreslíře a sběratele Jiřího Wintera Neprakty, jehož manželka Daniela Pavlatová Winterová byla jako čestný host na slavnostním otevření.

Dvorský safari park s kostrami a kostmi uhynulých zvířat pracuje cíleně. „Mezinárodní dopad má nejen naše práce v ochraně přírody, kde se angažujeme především v Africe, ale snažíme se pomáhat i vědeckým organizacím po celém světě se získáváním cenných předmětů pro jejich sbírky,“ uvádí Přemysl Rabas. Už desítky let tak dvorský safari park poskytuje exponáty významným institucím, kde dále slouží vědě nebo vzdělávání veřejnosti. Dvorské exempláře tak kromě pražského Národního muzea obohatily sbírky například Smithsonovského institutu ve Washingtonu, univerzit v New Yorku, Melbourne, Michiganu či Pekingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…