Safari Park Dvůr Králové nad Labem: Narodil se hrabáč. Mládě je nejmenší v historii dvorského chovu

28.02.2021 16:33

Samice hrabáče kapského porodila 14. února mládě. Potomek je sice nejmenším v historii dvorského chovu, nicméně pravidelně pije a sílí. Podle ošetřovatelů jde nejspíše o samce a jde o zdaleka nejprůbojnější a nejaktivnější mládě za celou dobu chovu.

Safari Park Dvůr Králové nad Labem: Narodil se hrabáč. Mládě je nejmenší v historii dvorského chovu
Foto: red
Popisek: ZOO Dvůr Králové

„Skyla je už zkušená matka, a tak odchov probíhá naprosto bez problémů,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart. „I když je mládě s porodní váhou 1,4 kilogramu na samé spodní hranici normy, je velmi aktivní a pravidelně se dožaduje krmení. Rychle sílí,“ doplňuje k valentýnskému přírůstku zooložka. O víkendu již mládě dosáhlo váhy 2 kilogramů a dál zdárně roste.

Mláďata hrabáčů jsou velmi náročná na stabilní podmínky. Proto malý samec tráví čas ve zvláštní místnosti, kde mu infračervená lampa udržuje teplotu kolem 33 stupňů Celsia a vlhkost přes 70 procent. Právě takové podmínky by panovaly v prostředí podzemního doupěte, které si hrabáči budují. V podmínkách člověkem zbudované nory, kterou mají hrabáči k dispozici v pavilonu, není možné takto konstantní podmínky udržet.

Ošetřovatelé mládě ve dne v noci přinášejí za Skylou, která ho trpělivě kojí. „V průměru je to asi sedmkrát denně od šesti ráno zhruba do půlnoci. Vše řídí Skyla svou aktivitou. Jakmile večer či v noci vstane a jde na svou pravidelnou obchůzku, čekáme, až ulehne,“ říká Gabriela Linhart. Během krmení odebírají ošetřovatelé Skyle mléko i do zkumavek a mrazí ho. V případě nutnosti ho použijí k dokrmení dvorských mláďat, případně i odmítnutých hrabáčů jinde na světě.

Chov hrabáčů je velmi náročný. Hrabáči jsou totiž potravní specialisti: v přírodě se živí takřka výhradně termity. Ty je třeba v péči člověka nahrazovat speciálními kašemi a míchanicemi, které si každý chovatel připravuje sám. V té dvorské jsou kromě hmyzu zastoupeny také speciální granule, mrkev, banány, vejce nebo koktejl vitamínů a minerálů. Hrabáči jsou také proslulí útěkáři, navzdory nemotornému vzhledu jsou neobyčejně pracovití a mohutnými drápy dovedou zakrátko prohrabat i beton. V přírodě se totiž musejí zvládnout dostat i do podobně tvrdých termitišť.

Safari park chová hrabáče kapské od roku 2014, kdy dorazil chovná samec Eka. V létě 2017 k němu do specializovaného zařízení v pavilonu Africká savana přibyla i samice Skyla. Prvního potomka se jí povedlo odchovat v roce 2017, dalšího v roce 2019. Pár je velmi harmonický a za pět let se stali jedněmi z nejúspěšnějších rodičů ve světových zoologických zahradách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…