Sankce: stavební úřad v Hostivicích je opět nečinný

21.05.2015 11:20

Práce stavebního úřadu v Hostivicích, i jeho vedoucího Ing. Vojtěcha Budila, dlouhodobě vykazuje vážné nedostatky. Úřad opakovaně porušuje pravidla, jimiž se má řídit, a dává tím značný prostor pro nepovolenou stavební činnost.

Sankce: stavební úřad v Hostivicích je opět nečinný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Nejde o první kritiku. Už v minulosti veřejný ochránce práv (resp. bývalá zástupkyně ochránce) úřadu vytýkal, že nerespektuje lhůty pro vydání rozhodnutí a dalších úkonů v řízeních, nevede řádnou spisovou službu, nereaguje na podání a stížnosti občanů apod. Zvlášť závažný byl dodnes nedořešený případ nepovoleného navážení výkopových zemin vydávané za rekultivaci skládky v obcích Chrášťany a Chýně u Prahy.

Ke zlepšení dosud nedošlo. Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček šetřením zjistil pokračující špatnou praxi. Stavební úřad neposkytoval včas spisy krajskému úřadu a navíc mnohdy zcela ignoroval výzvy, jimiž se na něj nadřízený krajský úřad obracel. Stavební úřad je nečinný a v řízeních o žádostech stavebníků dochází ke značným průtahům. „Stavebníkům ze strany stavebního úřadu, který zastupuje stát, chybí jakákoli právní jistota, zda, kdy a jak budou jejich záležitosti vyřízeny. To se pak může ve zvýšené míře negativně odrážet v nepovolené stavební činnosti, jestliže jsou stavebníci kvůli nečinnosti úřadu a zároveň v důsledku např. povinností vyplývající z uzavřených smluv nuceni zahajovat stavební činnost bez patřičného povolení,“ kritizuje činnost stavebního úřadu v Hostivicích zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček a dodává: „Takový stav je nežádoucí a je nezbytné mu do budoucna zamezit.“

Problémy stavebního úřadu v Hostivicích se přitom netýkají jen komplikovaných stavebních řízení. „Ukazuje se, že si stavební úřad nedokáže poradit ani s relativně jednoduchými nástavbami, stavebními úpravami apod. Ani ty nedokáže rozhodnout v zákonných lhůtách,“ uvádí zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček a ilustruje to na případu stěžovatele, který od roku 2012 usiloval o vydání povolení ke stavbám nástavby, stavebních úprav stodoly a ke stavbě kůlny v obci Středokluky.

Obracel se i na nadřízený Krajský úřad Středočeského kraje, ale vše dlouhodobě bez výsledku. Až intervence zástupce veřejné ochránkyně práv a místní šetření přímo na stavebním úřadě vedly k určitému posunu. Zástupce ochránkyně šetřením potvrdil dlouhodobě přetrvávající protiprávní nečinnost stavebního úřadu Hostivice (jmenovitě Ing. Vojtěcha Budila) a doporučil Městskému úřadu Hostivice, stavebnímu úřadu, neprodleně dokončit a příslušným rozhodnutím uzavřít veškerá řízení vedená k daným stavbám. Krajský úřad pak žádal o důsledný dohled a přijetí opatření, která by do budoucna zamezily opakování nedostatků (chaos ve spisové agendě, absence řádných spisových přehledů apod.). Úřady přislíbily nápravu a část věcí stěžovatele byla skutečně vyřešena. Poté se však stavebního úřadu opět vrátil k nečinnosti, nereagování na podání a stížnosti apod.

Neplní-li úřad uložená opatření k nápravě, je ochránce oprávněn ve smyslu § 20 odst. 2 zákona o veřejném ochránci práv uvědomit veřejnost, včetně sdělení jména a příjmení osob oprávněných jednat jménem chybujícího úřadu. V případě přetrvávající nečinnosti stavebního úřadu Hostivice se proto zástupce veřejné ochránkyně práv rozhodl prostřednictvím této tiskové zprávy přistoupit k realizaci zákonné sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …