Sdružení dopravních podniků: Insolvenční zákon byl hlavním tématem zasedání

15.12.2020 19:31

Dopravních podniků se toto téma dotýká především v oblasti vymáhání pohledávek za černými pasažéry. Změny v zákoně budou znamenat nemalé snížení objemu uhrazených pohledávek. Přesto se správní rada SDP ČR shodla, že vládní návrh podpoří.

Sdružení dopravních podniků: Insolvenční zákon byl hlavním tématem zasedání
Foto: sdp-cr.cz
Popisek: Sdružení dopravních podniků - logo

Vládní novela insolvenčního zákona by měla přinést změnu podmínek oddlužení fyzických osob. Tento cíl souvisí s implementací směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1023 ze dne 20. června 2019 (směrnice o restrukturalizaci a insolvenci).  Konkrétně Ministerstvo spravedlnosti nyní navrhuje, aby od července příštího roku došlo ke zkrácení současné základní pětileté varianty oddlužení na pouhé 3 roky.

„Téma je pro dopravní podniky velmi citlivé. Na jedné straně jsme v pozici věřitelů a tento krok nás zasáhne v podobě snížení objemu uhrazených pohledávek,“ říká  Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR, a doplňuje: „Na druhé straně jsou dopravní podniky významným zaměstnavatelem napříč republikou a i v našich řadách je nezanedbatelný počet pracovníků, kteří jsou v insolvenci. Tito zaměstnanci nejsou motivováni k výkonům, za něž by dostávali prémie nebo jiné finanční pobídky, například za přesčasy.“

Ladislav Urbánek, místopředseda SDP ČR, dodává: „S kolegy jsme se shodli, že pro dopravní podniky mají motivovaní zaměstnanci zcela zásadní význam. Máme v našich řadách nemálo kvalitních lidí, kteří se dostali do složité životní situace, a je důležité pro ně i pro nás, aby doba oddlužení byla zkrácena.“

Rozhodnutí nahrávají i ekonomické dopady koronavirové pandemie na kupní sílu obyvatel, se kterými se budeme potýkat ještě mnoho let. Je i v zájmu dopravních podniků, aby  obnova ekonomické síly obyvatelstva byla rychlejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…