Sdružení místních samospráv: Blíží se termín podání oznámení o majetku

27.06.2019 15:13

Konec června je termínem pro podání průběžných oznámení, v nichž politici informují o svých majetkových poměrech.

Sdružení místních samospráv: Blíží se termín podání oznámení o majetku
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Sdružení místních samospráv ČR proto představitele obce na tuto povinnost upozorňuje; zároveň však dlouhodobě kritizuje skutečnost, že tuto povinnost zákon ukládá i komunálním, často neuvolněným politikům, a že aktuální znění zákona umožňuje prohlížení těchto údajů komukoliv, a to anonymně.

„Jedná se o porušení proporcionality mezi zájmem o transparentnost volených představitelů obcí a měst a legitimním zájmem na ochranu jejich soukromí,“ připomíná předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák důvod, proč se z popudu SMS ČR skupina senátorů rozhodla napadnout zákon o střetu zájmů u Ústavního soudu.

Snaha SMS ČR chránit komunální politiky před dopady zákona o střetu zájmů však nekončí iniciováním návrhu na zrušení některých částí zákona o střetu zájmů u Ústavního soudu. „Usilujeme o schůzku s ministryní spravedlnosti Benešovou, kterou chceme požádat, aby do rozhodnutí Ústavního soudu bylo na porušení této povinnosti ze strany komunálních politiků pohlíženo shovívavěji,“ vysvětluje Stanislav Polčák. „Chceme ji rovněž upozornit na roztříštěnou praxi přestupkových úřadů, kdy stejné jednání – například pozdní podání oznámení a jeho doplnění po výzvě – je jedním úřadem řešeno jako přestupek, jiným ne. To dále zvyšuje nejistotu na straně komunálních politiků.“

SMS ČR také rozeslala obcím aktualizovanou metodiku věnovanou povinnostem komunálních politiků podle zákona o střetu zájmů a v metodické činnosti bude ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti i nadále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…