Sdružení místních samospráv ČR jednalo o dostupnosti a kvalitě poštovních služeb

26.02.2018 16:48

Předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák a poslankyně Věra Kovářová, členka předsednictva SMS ČR, jednali s ministrem vnitra Lubomírem Metnarem, Hlavním tématem jejich schůzky byla dostupnost a kvalita služeb České pošty.

Sdružení místních samospráv ČR jednalo o dostupnosti a kvalitě poštovních služeb
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„S panem ministrem jsme se shodli na tom, že v případě České pošty trochu zaspal stát, když se mu nepodařilo najít odpovídající uplatnění pro pobočkovou síť České pošty v jednadvacátém století,“ říká S. Polčák. „Stát by měl v kontextu klesajícího zájmu o klasické poštovní služby využít stávající pobočkovou síť ČP k tomu, aby si občané mohli na pobočkách pošty vyřizovat agendu, kvůli níž dnes musejí obíhat řadu dalších úřadů.“ Takové řešení by dle zástupců SMS ČR mohlo vést k udržení dostupnosti poštovních služeb při zachování efektivního fungování pobočkové sítě.

Představitelé SMS ČR jednali s ministrem také o projektu Pošta Partner, který předpokládá zřizování poštovních franšíz v režii obcí. „Takový model je obvyklý i v jiných evropských zemích, ale způsob, jakým je zaváděn u nás, je pro obce velmi zatěžující. Vyzval jsem proto pana ministra, aby stát obce k přebírání poštovních poboček více motivoval a při jejich provozování je efektivněji podpořil. Dnes téměř polovinu nákladů na provoz Pošty Partner doplácejí obce, u menších obcí to představuje významnou část rozpočtu a vede to ke stagnaci rozvoje obce v jiných oblastech. Podle našeho návrhu by měl stát hradit 75 procent celkových nákladů,“ říká S. Polčák. Upozorňuje také na to, že by měla být zajištěna zastupitelnost pro případ nemoci nebo dovolené speciálně vyškoleného pracovníka, který pro obec provoz Pošty Partner zajišťuje. „Pošta by měla mít k dispozici tým, který by toto zastupování řešil, malé obce nejsou schopné toto zajistit,“ říká S. Polčák.

Zástupci SMS ČR tlumočili ministru Metnarovi také nespokojenost obcí a jejich představitelů s klesající kvalitou doručovacích služeb. Nejpalčivějším problémem je podle nich to, že poštovní doručovatelé se nesnaží doručit zásilku ani v případě, kdy je adresát doma. Tento nešvar se dle informací z obcí v posledních letech významně rozšířil.

„Ministr Metnar nás informoval, že zřídí pracovní skupinu zabývající se budoucností České pošty. SMS ČR bude do této pracovní skupiny přizvána, aby zde zprostředkovala zkušenosti obcí a hájila jejich zájmy,“ říká S. Polčák.

Problém dostupnosti poštovních služeb

Hustota pošt je aktuálně upravena vyhláškou ČTÚ, nařízením vlády z roku 2015 a nově vydanou poštovní licencí. V současnosti fungují pošty na 3200 místech. Jako problematický vidí SMS ČR vyhláškou stanovený minimální rozsah provozní doby. Ten je pouze 15 hodin týdně; u pošt v obcích, které nedosahují vyhláškou stanovené parametry, dokonce pouze 10 hodin týdně.

SMS ČR dlouhodobě navrhuje, aby dostupnost poštovních služeb byla rozšířena na minimálně 20 hodin týdně, přičemž 2 dny v týdnu by provozní doba měla být povinně do 18.00 hodin. Důvodem je mimo jiné to, že za posledních několik desetiletí se dramaticky zvýšila míra dojíždění do zaměstnání, posunula se pracovní doba do odpoledních hodin a obecně došlo ke zvýšení pracovního nasazení lidí v produktivním věku. Rozhodování o parametrech časové dostupnosti poštovních služeb by podle SMS ČR mělo tyto demografické jevy zohlednit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…