Sdružení místních samospráv ČR požaduje jasný plán pro znovuotevření škol

06.11.2020 10:39

Tento týden nedošlo k původně avizovanému návratu žáků do škol. Zřizovatelé škol, vedení škol, pedagogové, rodiče i studenti a žáci ve valné většině akceptují důvody, které k tomu vedly. Požadují však po ministru školství a ministru zdravotnictví, aby ukončili stávající nejistotu a přišli s jasným plánem, kdy, respektive za jakých podmínek dojde ke znovuotevření škol.

Sdružení místních samospráv ČR požaduje jasný plán pro znovuotevření škol
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Chápeme nutnost opatření, která mají bránit zhoršování epidemické situace. Apelujeme ale na vládu a příslušné ministry, aby nenechávali veřejnost v nejistotě a poskytli ředitelům škol, učitelům, rodičům i žákům jakýsi jízdní řád, podle kterého se bude provoz škol obnovovat. Jako urgentní vnímáme znovuobnovení prezenční nebo alespoň střídavé výuky u prvního stupně základních škol a posledních ročníků,“ říká Oldřich Vávra, předseda pracovní skupiny pro školství SMS ČR.

V reakci na podněty zřizovatelů a rodičů vyzývá SMS ČR především zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k tomu, aby:

  • v součinnosti s ministerstvem zdravotnictví představili jasný a konkrétní plán pro otvírání škol včetně podmínek pro otevření;
  • vytvořili podmínky pro to, aby prezenční (či střídavá) výuka byla co nejdříve zahájena alespoň v rozsahu I. stupně škol a posledních ročníků;
  • zajistili mimořádné ohodnocení pracovníků školek a škol, včetně správních zaměstnanců;
  • nastavili systémovou podporu pro doplnění chybějící výuky formou prázdninových campů apod.

„Opakovaně informujeme také o tom, že distanční forma výuky je ve školách velmi rozmanitá a má naprosto nesrovnatelnou úroveň. Negativně se na tom projevilo i výrazné zúžení okruhu uznatelných výdajů pro nákup IT techniky, kterým MŠMT podpořilo školy v částce 20 000 Kč na učitele. Upozorňujeme, že se výrazně prohlubují rozdíly ve vzdělanostní úrovni žáků, a to bez ohledu na sociální status,“ říká O. Vávra.

Pracovní skupina pro školství také upozorňuje, že stávající forma výuky je extrémně náročná jak pro učitele, tak pro žáky a rodiče a nelze takto dlouhodobě pokračovat. „Vyzýváme proto MŠMT k a ČŠI k výrazně větší aktivitě v oblasti metodické pomoci školám a k vytvoření podmínek, aby školy měly prostor pro doplnění chybějícího učiva u všech žáků. Nabízíme MŠMT odbornou spolupráci jak v této věci, tak souvisejících, jakou jsou problémy s naplněním projektových indikátorů u projektového financování, tak u nastavení financování škol a podobě,“ říká na závěr O. Vávra.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…