Sdružení místních samospráv: Další kolektivní správce zdražuje. Starostové vyzvali poslance, aby zavedli limity

05.09.2016 14:39

DILIA, divadelní, literární a audiovizuální agentura - kolektivní správce autorských práv hodlá rovněž pro příští rok zásadně zvýšit sazby autorských odměn při užití reprodukované hudby, a to o 25%. Po OSA, jenž oznámil meziroční zdražení o 50%, je tak potvrzen enormní nárůst autorských poplatků, které dopadne na obce a města a jimi zřizované organizace, provozovatele restaurací a hospod, hotelů atd. Jak dnes platný autorský zákon, tak ani návrh jeho novely však neobsahuje žádné záruky proti jednostrannému vysokému zdražování ze strany kolektivních správců autorských práv. Starostové ze Sdružení místních samospráv ČR se proto dnes obrátili na všechny poslance, kteří v současnosti projednávají návrh novely autorského zákona, aby takové garance nezneužívání postavení kolektivních správců do novely autorského zákona zařadili.

Sdružení místních samospráv: Další kolektivní správce zdražuje. Starostové vyzvali poslance, aby zavedli limity
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Je zcela zjevné, že se někteří kolektivní správci snaží skokově zdražit autorské poplatky meziročně o desítky procent. Takový jednostranný postup je pro nás zcela nepřijatelný a vyzvali jsme dnes všechny předsedy poslaneckých klubů a poslance, aby do novely autorského zákona vnesli jasná pravidla pro zvyšování autorských poplatků. Novela je totiž neobsahuje,“ zdůrazňuje místopředseda SMS ČR a starosta obce Křižánky Jan Sedláček.

SMS ČR upozorňuje, že jen za jednu televizi se oproti současným sazbám ve městech nad 80 tis. obyvatel zvýší měsíční sazby OSA ze 186 Kč na 279 Kč, tedy nárůst o 93 Kč za měsíc, a u sazeb DILIA ze 134,70 Kč na 168,36 Kč, tedy nárůst o téměř 34 Kč, celkem měsíční zdražení o 127 Kč jen za jednu televizi, a to v době, kdy inflace v ČR nedosahuje ani 1%!

SMS ČR se obrátilo na OSA s přihláškou jakožto právnická osoba, která sdružuje významné množství obcí a měst z ČR, s cílem jednat o sazbách autorských poplatků na příští rok. Obdrželo od OSA však dopis ze dne 22. 8. 2016, v němž OSA našemu sdružení oznamuje, že pro příští rok již „žádný návrh výše odměn ani způsobu určení v oblasti veřejného provozování netvoří.“ Jinými slovy, že o zveřejněných sazbách pro příští rok již jednat nehodlá a pokládá je dané.

„Tento přístup nelze označit jinými slovy než za arogantní, jestliže naše organizace sdružuje téměř pětinu všech obcí a měst z ČR. Obracíme se proto na poslance, aby takovému postupu OSA učinili přítrž. Nezpochybňujeme povinnost hradit autorské poplatky a dokonce ani sazby letošního roku, ale enormní zdražení pro příští rok je pro nás nepřijatelné. Novela autorského zákona by takové zdražení neměla připouštět,“ uvádí starosta Českých Heřmanic a člen předsednictva SMS ČR Pavel Eliáš, který předsedá Pracovní skupině SMS ČR pro financování samospráv. Ten doplňuje, že současné znění novely dokonce předpokládá, že jednostranné sazebníky kolektivních správců bude zveřejňovat Ministerstvo kultury. „Pokud se má sazebníkům odměn kolektivních správců poskytnout úřední zveřejnění, pak předpokládáme, že bude stanoven i určitý veřejnoprávní dohled tvorby sazebníků, ne úřední stvrzení diktátu jedné strany,“ uzavírá starosta Eliáš.

SMS ČR ze všech shora uvedených důvodů připomíná, že proti enormnímu zvýšení poplatků OSA na příští rok svolalo před sídlo OSA, Čs. armády 20, Praha 6 veřejný protest starostů a dalších dotčených subjektů na 22. září od 11.00.

Sazby OSA a DILIA u reprodukované hudby - TV přístroj ve veřejných prostorách (obce nad 80 tis. obyv.)

OSA

Rok

typ

sazba v Kč

nárůst v Kč

DILIA

Rok

typ

sazba v Kč

nárůst v Kč

2016

TV

186

 

2016

TV

134,70

 

2017

TV

279

93

2017

TV

168,36

33,66

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…