Sdružení místních samospráv: Více než pětina starostů nechce obhajovat mandát

31.07.2018 17:43

Dnes v 16:00 uplynul termín pro podání kandidátek do komunálních voleb. Třináct procent stávajících starostů přitom už nechce znovu kandidovat v komunálních volbách, devět procent dalších je ochotno kandidovat, ale pouze na řadového zastupitele, nikoliv obhajovat mandát starosty. Vyplývá to z vlastního průzkumu Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), který probíhal 25. – 27. července ve všech krajích ČR mezi 987 respondenty.

Sdružení místních samospráv: Více než pětina starostů nechce obhajovat mandát
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Mezi důvody, proč starostové nechtějí mandát obhajovat, jednoznačně dominoval nárůst byrokracie a administrativy (36 %). „To je problém, na který poukazujeme dlouhodobě. Samosprávy nemají v legislativní radě vlády zastoupení, přitom právě ony musejí často aplikovat nové zákony,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Druhým nejčastěji uváděným důvodem pro neobhajování mandátu starosty nebo jiného uvolněného postu byla vysoká odpovědnost až kriminalizace starostů, místostarostů a radních (24 %). Na tento problém upozornilo tento měsíc SMS ČR tiskovou zprávou, kterou reagovalo na zveřejnění analýzy Nejvyššího státního zastupitelství o trestních stíháních vedených proti představitelům samospráv. „Tlak na kriminalizaci volených zástupců je značný a vede k výraznému snížení kvality života, zhoršení rodinných vztahů či společenské dehonestaci.“ uvádí Polčák. „Z údajů Nejvyššího státního zastupitelství přitom vyplývá, že devět z deseti podaných trestních oznámení končí ve stadiu šetření. Zbylá desetina dovedená do stadia trestního řízení vede k různým formám odsuzujícího rozsudku ani ne v polovině případů.“

Třetím nejvýznamnějším důvodem neobhajovat mandát je zpřísnění zákona o střetu zájmů (10 %), který umožňuje komukoliv anonymní online nahlížení do majetkových poměrů volených zastupitelů i těch nejmenších obcí. „Samosprávy vítají požadavek na transparentnost a právo na informace. Žádáme ale, aby se tyto principy uplatňovaly rozumně a aby při tom byly respektovány také oprávněné zájmy samotných komunálních zastupitelů a třetích stran. V tomto má současná podoba zákona celou řadu problematických a dle našeho názoru i vyloženě protiústavních ustanovení,“ komentuje tento stav Polčák, který vítá rozhodnutí senátorů napadnout tento zákon u Ústavního soudu.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 1700 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…