Sdružení místních samospráv navrhne po zásahu Ústavního soudu změny zákona o střetu zájmů

11.03.2020 17:56

Sdružení místních samospráv ČR vítá dnešní nález Ústavního soudu ČR, kterým byla zrušena zásadní část zákona o střetu zájmů – zpřístupňování údajů z majetkových přiznání komunálních politiků.

Sdružení místních samospráv navrhne po zásahu Ústavního soudu změny zákona o střetu zájmů
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

SMS ČR oceňuje Senát Parlamentu ČR, který ve vysokém počtu svých členů napadl jak původní předlohu z roku 2017, tak i novelu z roku 2018, jež ponechávala podstatnou část citlivých údajů stále plošně komukoli anonymně dostupnou. SMS ČR požaduje, aby byl s ohledem na nález zákon o střetu zájmů komplexně změněn zejména s ohledem na dopady na neuvolněné komunální politiky. Předseda SMS ČR Stanislav Polčák bude o těchto návrzích jednat 16. března s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou.

SMS ČR setrvale namítalo, že problematické je plošné zveřejňování citlivých soukromých údajů, anonymně komukoli dostupných v registru Ministerstva spravedlnosti. Tento zásadní rozpor nebyl odstraněn ani novelou z roku 2018, jež měla za cíl zmírnit dopady zákona o střetu zájmů (novely z roku 2017) právě u komunálních politiků. Rozhodnutí soudu je průlomové, neboť ruší ihned zveřejňování jakýchkoli informací Ministerstvem spravedlnosti z oznámení podávaných politiky.

SMS ČR upozorňuje na důsledky, které dosavadní problematická úprava měla na komunální sféru. Více než 20 tis. přestupkových řízení, vedených s komunálními politiky, kteří hromadně odmítali respektovat automatické zveřejňování svých soukromých údajů. Dopady zákona se projevily prakticky ihned rezignacemi komunálních politiků na svou funkci a v komunálních volbách již mnozí z nich kandidovali jen na pozici zastupitele, na kterou se zákon o střetu zájmů nevztahuje. Na malých obcích došlo k citelnému poklesu zájmu kandidovat ve volbách, když v 1600 obcích v komunálních volbách r. 2018 byla podána jen jedna kandidátka.

SMS ČR bude na jednání s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou dne 16. března žádat, aby zákon o střetu zájmů byl změněn především ve vztahu ke komunálním politikům. „U menších obcí jsou veřejné funkce vykonávány v neuvolněné formě. Měli bychom být rádi, že se někdo vůbec najde a chce se ve svém volném čase za minimální odměnu věnovat obci. Stát by tyto občany měl podpořit a ne je šikanovat,“ uvedl předseda SMS ČR Stanislav Polčák, který uvádí, že paradoxně evropská pravidla zveřejňují o finančních zájmech europoslanců daleko méně údajů, než v ČR musí podávat neuvolněný členy rady menší obce. „Chceme požádat paní ministryni Benešovou, aby zákon o střetu zájmů důsledně rozlišoval situace, kdy jde o funkci člena vlády či poslance nebo neuvolněného radního malé obce. Jinak se obávám, že další komunální volby povedou k odlivu schopných a úspěšných z komunální politiky,“ uzavírá předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…