Sdružení místních samospráv požaduje smysluplnou podporu rozvoje venkova z evropských fondů

07.05.2018 10:05

Sdružení místních samospráv ČR se obává, že v přípravách budoucího nastavení evropských strukturálních investičních fondů (ESIF) jsou venkovské regiony opomíjeny.

Sdružení místních samospráv požaduje smysluplnou podporu rozvoje venkova z evropských fondů
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Své priority regionálního rozvoje v období po roce 2020 (2021 – 2027) proto představitelé SMS ČR formulovali ve Vepříkovské deklaraci, v níž požadují mimo jiné snížení počtu operačních programů a byrokracie spojené s administrací projektů, ale také zachování principu subsidiarity, tedy přístupu, kdy se problémy řeší na té úrovni správy věcí veřejných, kde je to nejúčelnější.

„V dokumentu popisujeme základní principy, jimiž by se regionální rozvoj měl po roce 2020 řídit, a to tak, aby role venkova nebyla marginalizována, což by mohlo vést k prohloubení úpadku periferních oblastí České republiky,“ vysvětluje Radim Sršeň, místopředseda Sdružení místních samospráv ČR, a dodává: „Patří k nim kromě principu subsidiarity také znalost prostředí a jeho skutečných potřeb, účelné vynaložení evropských prostředků, jednoduchost jejich čerpání a omezení byrokracie, která s ním je spojená.“ Deklarace je podle jejích signatářů výchozím dokumentem, který shrnuje postoj SMS ČR před nadcházejícími jednáními s dalšími aktéry, kterými jsou například Asociace krajů ČR, Svaz měst a obcí, Národní síť místních akčních skupin nebo Spolek pro obnovu venkova.

„Venkov je prostředím se specifickými kumulovanými problémy, které vyžadují řešení. Udržení života na venkově je v zájmu celé společnosti a mělo by být založeno na využití inovací a chytrých řešení. Právě do těchto oblastí by podle nás měla podpora ze strukturálních fondů směřovat,“ doplňuje R. Sršeň.  Celý text deklarace najdete zde.

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje 1700 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…