Sdružení místních samospráv vyhlásilo Počin roku a Přešlap roku 2018

11.01.2019 14:15

U příležitosti konference Samosprávy 2019, která se včera konala v Brně, vyhlásilo Sdružení místních samospráv ČR vítěze ocenění Počin roku 2018 a také nositele titulu Přešlap roku 2018. Na Počin roku byly nominovány osobnosti, které významným způsobem přispěly k rozvoji a lepšímu fungování samospráv, případně se zasadily o ochranu oprávněných zájmů představitelů samospráv. Nominace na Přešlapy, tedy aktivity, jež samosprávám naopak život komplikují, putovaly bez výjimky za ministerstvy.

Sdružení místních samospráv vyhlásilo Počin roku a Přešlap roku 2018
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Na titul počin roku byli nominováni poslankyně Věra Kovářová, starosta obce Poříčí u Litomyšle František Bartoš a senátor Michael Canov.

Canov také nakonec ocenění získal. Byl oceněn za to, že jménem senátu podal k Ústavnímu soudu stížnost na novelu zákona o střetu zájmů, která zpřísňuje povinnost přiznávat majetek i pro neuvolněné komunální politiky a umožňuje do majetkových poměrů politiků nahlížet komukoliv anonymně. „Podle nás nemá neuvolněný zastupitele obce spadat do kategorie veřejný funkcionář, protože svou práci vykonává za několik set korun a není tedy ústavně ekvivalentní, aby byl povinen podávat zprávu o veškerém svém majetku. Této změny jsme chtěli dosáhnout pozměňovacím návrhem k novele zákona, tu nám však poslanecká sněmovna zamítla. Proto jsme se obrátili na Ústavní soud a nyní s napětím čekáme, jak tato stížnost u Ústavního soudu dopadne,“ vysvětluje M. Canov.

Kovářová si vysloužila nominaci za podání pozměňovacího návrhu k zákonu týkajícímu se ochrany osobních údajů, jimž se do českého právního řádu promítly požadavky evropského nařízení známého pod zkratkou GDPR. SMS ČR vyjednalo s ministerstvem vnitra, aby obce nebyly pokutovány za neúmyslné porušení tohoto nařízení. Při projednávání na vládě však tato výjimka ze zákona vypadla. Poslanci v čele s Věrou Kovářovou proto podali pozměňovací návrh, díky němuž snížili likvidační pokuty pro obce 1. a 2. typu ve výši až 5 milionů korun na maximálně 15 tisíc korun. „Byl to nejlepší dosažitelný kompromis, byť mým původním cílem bylo zajistit takovou výjimku i pro obce 3. typu,“ říká k tomu V. Kovářová.

Starosta František Bartoš byl nominován za to, že společně s obyvateli své obce dosáhl mimořádného úspěchu, když Poříčí u Litomyšle zvítězilo v loňském ročníku celoevropské soutěže Entente Florale („Kvetoucí sídla“), jež je jakousi evropskou obdobu naší soutěže Vesnice roku. „Zvítězit v konkurenci dalších evropských měst a obcí pro nás byla obrovská pocta i ocenění práce, kterou obyvatelé naší obce jejímu rozvoji věnovali a věnují. Právě podobné soutěže jsou skvělou příležitostí k tomu podívat se na vlastní obec a vlastní práci pohledem zvenčí a ocenit to, co sami třeba nevidíme nebo nevnímáme,“ řekl k nominaci F. Bartoš.

Označení „Přešlap roku“ si vysloužilo ministerstvo spravedlnosti a zákon o střetu zájmů za povinnost pro opakovaně zvolené starosty (a místostarosty) po komunálních volbách podat nejdříve výstupní prohlášení a vzápětí podat vstupní prohlášení, i když ho vyplňovali už v minulém funkčním období. Na druhém místě skončilo ministerstvo vnitra za záměr rušení matrik v malých obcích na základě nepřesného modelu i za způsob prezentace tohoto návrhu. Třetí pak bylo ministerstvo pro místní rozvoj za úpravy stavebního práva, které stále nevedou ke zjednodušení a zrychlení územních řízení a stavebních procesů. Nominováno bylo i ministerstvo práce a obchodu (za nastavení podmínek čerpání finančních prostředků na vysokorychlostní internet, za neochotu změny, a záměru přesunu těchto finančních prostředků) a ministerstvo vnitra (za nečinnost a pomalou přípravu zákona o zpracování osobních údajů).

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 1800 obcí a měst v ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…