Senát: Den otevřených dveří nabídne návštěvníkům komentované prohlídky i mimořádné výstavy

21.10.2019 17:22

V pondělí 28. října 2019 se sídlo Senátu opět otevře veřejnosti u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky Valdštejnské paláce, při čemž v historických prostorách bude k vidění výstava, která přibližuje život kardinála Tomáše Špidlíka u příležitosti 100. výročí jeho narození, či expozice k 30. výročí svatořečení Anežky České. Ve Výstavní síni Senátu si budou moci příchozí prohlédnout výstavu k 30. výročí svobodného skautingu. Pro individuální prohlídky bude zpřístupněn také Kolovratský palác.

Senát: Den otevřených dveří nabídne návštěvníkům komentované prohlídky i mimořádné výstavy
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Valdštejnský palác společně se zahradou nechal vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna v první polovině 17. století především jako své reprezentativní sídlo. Návštěvníci si tak budou moci v doprovodu průvodců prohlédnout například bohatě zdobený Hlavní sál, který je největším sálem v paláci. Původně byl využíván jako nástupní prostor, ve kterém stála osobní stráž vévody, a hosté z něj byli uváděni do přilehlých přijímacích salonků k audienci.

Ve vedlejší Rytířské síni bude pro příchozí připravena výstava „Z celého srdce“, která návštěvníkům představí nejen život rodáka z Boskovic Tomáše Špidlíka, ale také vybrané citáty z jeho teologických literárních děl. Součástí fotografické výstavy budou i ukázky výtvarných děl, ke kterým měl kardinál blízký vztah či je sám inspiroval.

V Mytologické chodbě si budou moci občané prohlédnout expozici k 30. výročí svatořečení Anežky České, které úzce souvisí se sametovou revolucí, protože pouhých pár dní po její kanonizaci došlo k událostem, které odstartovaly pád komunistického režimu. Návštěvníkům výstava nabízí nejen zajímavosti z Anežčina života, ale také představuje její odkaz jako světice.

Ve Výstavní síni Senátu je pak pro zájemce přichystána další expozice, která připomíná výročí „30 let svobody“, a to výstava k 30. výročí obnovení skautingu. V letošním roce totiž slaví český, potažmo československý skauting nejdelší nepřetržité svobodné trvání ve své historii.

V Kolovratském paláci se mohou návštěvníci během prohlídkové trasy bez průvodce zaměřit mimo jiné na Zelený salonek, který je například známý mimořádným jednáním vlády o mnichovské dohodě.

Brány obou paláců se otevřou v 9.00 a zavřou v 16.00. Prohlídky Valdštejnského paláce budou s průvodcem probíhat vždy v intervalu po 15 minutách, skupiny budou čítat maximálně 40 osob. Program v paláci bude trvat přibližně 40 minut. S ohledem na kapacitu prostor bude vstup do obou paláců regulován.

Návštěvníkům s předměty ohrožujícími bezpečnost nebude vstup umožněn. Vzhledem k předpokládanému zájmu ze strany veřejnosti upozorňujeme na možné čekaní před vstupem do Valdštejnského paláce. Návštěvníky zároveň žádáme, aby si s sebou nebrali velká zavazadla, prohlídky budou umožněny pouze příchozím s příručními zavazadly. Vstup volný.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…