Senát: Mezinárodní konference ke 100. výročí narození kardinála Tomáše Špidlíka

17.10.2019 10:06

V rámci oslav 100. výročí narození kardinála Tomáše Špidlíka se v pondělí 21. října 2019 uskuteční v Hlavním sále Valdštejnského paláce mezinárodní konference „Duchovní odkaz J. E. Tomáše kardinála Špidlíka SJ (1919 – 2010)“. Veřejnost může konferenci sledovat online na webu Senátu.

Senát: Mezinárodní konference ke 100. výročí narození kardinála Tomáše Špidlíka
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

„Vysoké lidské hodnoty mohou vyrůst jenom ze svobody,“ připomíná jeden z citátů kardinála Špidlíka.  Je takřka symbolické, že v roce 30. výročí sametové revoluce si připomínáme také 100. výročí narození mimořádného teologa kardinála Tomáše Špidlíka. Právě svoboda stejně jako otevřenost a čistota lidského srdce totiž zaujímaly v jeho díle mimořádné místo.

„Mám velkou radost a jsem hrdá, že v horní komoře Parlamentu ČR proběhne konference, kdy budeme vzpomínat Tomáše kardinála Špidlíka. Jeho dílo čítá mnoho textů a Jan Pavel II. označil dílo Tomáše kardinála Špidlíka jako teologii pro třetí tisíciletí,“ uvedla senátorka Jaromíra Vítková, která je hlavní iniciátorkou oslav výročí narození boskovického rodáka.

Mezi významné hosty mezinárodní konference, která začne v pondělí v 10.00, patří kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo, prof. Pavel Ambros či Mons. Francesco Braschi.

Hosté konference si budou také moci prohlédnout výstavu „Z celého srdce“, která svým názvem odkazuje na motto Špidlíkova kardinálského erbu a návštěvníkům představuje nejen život kardinála, ale také vybrané citáty z jeho teologických literárních děl.

Konferenci pořádá Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu, ve spolupráci s CMTF UP v Olomouci, pod záštitou Ministerstva kultury ČR a senátorky Jaromíry Vítkové. 

Program konference naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…