Senátoři předkládají novelu přestupkového zákona. Chtějí zabránit přestupkové recidivě bezdomovců

25.09.2017 15:52

Počet bezdomovců a sociálně nepřizpůsobivých v řadě měst stále roste. Řada z nich se opakovaně dopouští přestupků. Řádným obyvatelům to rozhodně není lhostejné, jenže radnice mají svázané ruce, aby si s tímto problémem mohly poradit.

Senátoři předkládají novelu přestupkového zákona. Chtějí zabránit přestupkové recidivě bezdomovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Své zkušenosti v tomto směru má i Uherské Hradiště. Proto senátor Ivo Valenta spolu s ostatními kolegy ze Senátu předkládá novelu přestupkového zákona. Právě ta by měla obcím znovu umožnit, aby lidem, kteří opakovaně porušují veřejný pořádek a nemají v obci trvalý pobyt, mohly udělit zákaz pobytu.

„Dosud je nejpřísnější sankcí za přestupek buď pokuta, nebo zákaz činnosti. Ten ale v těchto případech uložit nelze a pokuta je nevymahatelná, jelikož pachatelé jednoduše na její zaplacení nemají. A tak se jen tiše smějí. Jedině zákaz pobytu by tak dokázal potrestat recidivisty, kteří se dopouštějí závažnějších přestupků, jakými jsou například drobné krádeže a rvačky, výtržnictví, porušování obecních a městských vyhlášek apod.,“ uvedl senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

S legislativní iniciativou přišla před lety chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) a řada starostů po celé ČR její přijetí přivítala s nadšením. Podporu našla také u Svazu měst a obcí ČR a v praxi, zvlášť v některých lokalitách, přinesla nebývalý preventivní ohlas, když z problémových oblastí recidivisté zcela vymizeli a místní obyvatelé se tak přestali bát o své bezpečí a majetek.  Podle skupiny senátorů, kteří nyní návrh oprášili, je nutné, aby radnice měly opět možnost z území svých obcí vykázat všechny, kteří sem přijíždějí pouze dělat nepořádek. Na některé bezdomovce a sociálně nepřizpůsobivé totiž běžné sankce neplatí a obce a města se obávají, že se na jejich území znovu rozmohou problémy, se kterými se léta nedokázali účinně vypořádat. Nové "přestupkové zákony", které nedávno vešly v platnost, totiž se sankcí v podobě zákazu pobytu již nepočítaly. Pokud by tak senátorská novela vstoupila v platnost, začalo by opět platit pravidlo „dvakrát a dost“.

„Převedeno do praxe – pokud by se pachatel závažného přestupku dopustil opakovaně v průběhu jednoho roku, proběhlo by klasické řízení, na jehož konci by mohl být právě zákaz pobytu v dané obci nebo dokonce vězení. Jsem si jistý, že jedině tento způsob přinutí osoby společensky nepřizpůsobivé k tomu, aby respektovaly zákony a pravidla,“ doplnil senátor Ivo Valenta (nezávislý za Soukromníky), který je rovněž jedním ze spolupředkladatelů.

Senátoři dlouhodobě usilují o to, aby měli starostové ve svých obcích větší kompetence. Možnost, aby obce mohly recidivistům udělit zákaz pobytu v místech, kde se opakovaně dopouštějí přestupků proti veřejnému pořádku, k nim jednoznačně patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…