Sídlo ÚZSVM ve Znojmě bylo prohlášeno za kulturní památku

31.07.2017 8:04

Ministerstvo kultury prohlásilo budovu s pozemkem, ve které sídlí pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ve Znojmě za kulturní památku.

Sídlo ÚZSVM ve Znojmě bylo prohlášeno za kulturní památku
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Pozemek pro výstavbu vily koupil Alfred Weinberger v roce 1927 jako volnou parcelu mezi jeho dvěma domy. Weinberger předal následně vilu svému synovi Fritzi Weinbergerovi. Po nacistické okupaci Znojma vlastnila dům od roku 1939 NSDAP. Následně byla budova vč. pozemku zkonfiskována dle dekretu prezidenta republiky a stala se tak majetkem státu. Následně svým využitím sloužila různým státním institucím jako administrativní budova a v roce 2009 do ní přestěhovalo své sídlo odloučené pracoviště ÚZSVM.

Ministerstvo kultury jako hlavní důvod na prohlášení vily za kulturní památku shledalo skutečnost, že se jedná o pozoruhodné dílo významného vídeňského architekta a designéra meziválečného období Armanda Weisera, jehož dílo je v naší zemi zastoupenou pouze ve Znojmě. Výjimečnost a unikátnost objektu spočívá v jeho elegantním architektonickém řešení uličního průčelí s ojedinělými předsazenými okny a subtilním balkonem. Stavba vily je také hodnotným hmotným dokladem hospodářského vzestupu židovského etnika v první polovině 20. století na příkladu významné znojemské židovské rodiny Weinbergerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

16:46 AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

I letošní prodeje potvrzují, že služeb českých cestovních kanceláří a agentur využívá každoročně víc…