Škoda Transportation: První tramvaj z dílen plzeňské Škodovky zamířila do Turecka

30.10.2013 10:20

Společnost Škoda Transportation včera v Turecku představila první tramvaj, kterou vyrobila pro tamní město Konya. Nová moderní 100% nízkopodlažní tramvaj 28T je nyní připravená ke zkouškám, které budou probíhat v Konye. Škodovka celkem do Turecka dodá šedesát moderních vozidel.

Škoda Transportation: První tramvaj z dílen plzeňské Škodovky zamířila do Turecka
Foto: red
Popisek: Škoda Transportation

„Naše společnost dokázala už půl roku od podpisu smlouvy vyrobit první tramvaj určenou pro rychle se rozvíjející turecký trh. Je to pro nás potvrzení, že umíme ve velmi krátkém čase vyvinout a vyrobit moderní vozidlo, která navíc splňuje všechny nejnovější normy,“ říká Josef Bernard, generální ředitel Škody Transportation.

„Škoda Transportation prokázala, že umí dodat novou tramvaj v rekordním čase. Jedná se o jasnou známku naší výkonnosti a důkaz, že jsme schopni velmi rychle vyvinout technologicky vyspělé vozidlo za konkurenční cenu. Jsme velmi rádi, že jsme dokázali vyhovět požadavkům města Konya a připravujeme se na další výzvy na dynamickém a rychle rostoucím tureckém trhu, kde v současnosti dochází k investicím do rozvoje městské hromadné dopravy a železniční dopravy,“ dodává Zal Shahbaz, senior-viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation.  

Moderní obousměrná tramvaj 28T v sobě spojuje vlastnosti příměstské jednotky, metra a tramvaje. „Vozidla pro Konyu mohou jezdit spojené dvě dohromady jako vlak, mají vyšší pevnost a jsou vybavena automatickým spřáhlem pro snadnější spojení. Z důvodu plánovaného provozu ve 4,5 km dlouhém tunelu je tramvaj konstruována jako podpovrchová, tedy jako lehké metro. Z tohoto důvodu jsou také použity materiály splňující vyšší protipožární bezpečnost,“ doplňuje Jaroslav Kulhánek, hlavní inženýr projektu.

Do plně nízkopodlažního vozidla se vejde až 364 cestujících. Snadný nástup a výstup i pro osoby se sníženou pohyblivostí umožňuje také nízká nástupní hrana. „Provoz v klimaticky těžších podmínkách také zvýšil nároky na klimatizaci, která je přizpůsobená klimatickému pásmu v Turecku. V souvislosti s tím bylo také nutné překonstruovat celou stropní partii,“ podotýká projektový manažer Václav Petr.

Tramvaj má pět článků a je 32,5 metrů dlouhá. „Na tramvaji je unikátní především design, přičemž zdrojem inspirace byly motivy islámské architektury a světová jedinečnost města Konya - tančící derviši. Zcela jiná koncepce je také využita u vnitřního osvětlení. Cestující se mohou těšit i na zabudovanou Wi-Fi, a mnoho dalších úprav,“ říká Jaroslav Kulhánek.

Na tureckém trhu uspěla už dříve i Škoda Electric s dodávkou kompletních elektrických pohonů pro osmdesát nových lokomotiv společnosti Hyundai Rotem, které jsou určené pro Turecké státní dráhy.

Škoda Transportation

Společnost Škoda Transportation je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, trolejbusy, ale i trakční motory či kompletní pohony pro dopravní systémy. Tržby skupiny se každoročně pohybují okolo 15 miliard korun a stabilně už několik let zaměstnává zhruba čtyři tisíce lidí. Škoda Transportation má několik dceřiných společností nebo společných podniků nejen v České republice, ale i v Číně, Polsku nebo Maďarsku. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.Více na: www.skoda.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …