Škoda Transportation: Žilina modernizuje flotilu trolejbusů díky dodávkám ze Škody Electric

27.05.2020 13:18

Zásadní obměnou prošla v posledních několika letech flotila trolejbusů slovenské Žiliny. Díky dodávkám nových vozidel z plzeňské Škody Electric, pařící do skupiny Škoda Transportation, jezdí v ulicích města 29 moderních trolejbusů s okřídleným šípem ve znaku.

Škoda Transportation: Žilina modernizuje flotilu trolejbusů díky dodávkám ze Škody Electric
Foto: Škoda Transportation
Popisek: Škoda Transportation

V minulých dnech Škoda výrobu pro tamní dopravní podnik završila dodávkou dvojice bateriových trolejbusů, které může tamní dopravní podnik využívat i pro jízdu na trasách bez trolejového vedení.

„Podařilo se úspěšně završit proces homologace, takže oba trolejbusy s bateriovým pohonem mohou bez omezení sloužit v provozu,“ uvedl projektový manažer Škody Electric Jan Naglmüller. Ten připomněl, že jde o dvanáctimetrová vozidla s klimatizací prostor pro cestující i řidiče, pasažérům navíc poslouží USB konektory umožňující nabíjení telefonů v průběhu cesty a přehledný informační systém. Na bateriový pohon mohou ujet zhruba 12 kilometrů.

trolejbus

Úspěšná premiéra dvojice nových bateriových trolejbusů navazuje na nedávné dodávky Škodovky pro tamní dopravní podnik. „V rámci první části předchozího kontraktu

Škoda Electric vyrobila dvanáct kloubových trolejbusů Škoda 27 Tr a tři vozy typu Škoda 26 Tr. Druhou částí kontraktu byla opce na dalších dvanáct vozidel, z toho šest kloubových a šest dvanáctimetrových,“ sděluje Senior Sales Manager Škody Electric Petr Kasenčák. Škoda Electric dodala do Žiliny také dva elektrobusy Škoda Perun, které lze mimo jiné částečně dobíjet za pomoci pantografu z trolejového vedení. V dodávkách trolejbusů na Slovensku je plzeňská Škodovka velmi úspěšná. Škodovácké trolejbusy jezdí i v Bratislavě, Banské Bystrici nebo Prešově.

Škoda Transportation
Mezi výrobky Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává téměř pět tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.

Skupina PPF
Škoda Transportation je součástí skupiny PPF. Skupina PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši více než 47 miliard eur (k 30. 6. 2019).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …