Škoda Transportation dodá nové tramvaje do Bulharska

13.10.2017 11:42

Společnost Škoda Transportation vyhrála zakázku na dodávku třinácti moderních tramvají pro Sofii. Hlavní město Bulharska získá tramvaje ForCity Classic, které již slouží v provozu například v maďarské Miskolci nebo turecké Konye. Hodnota zakázky je zhruba 610 milionů korun.

Škoda Transportation dodá nové tramvaje do Bulharska
Foto: red
Popisek: Škoda Transportation

„Nové, vysoce komfortní vozidla pro bulharskou Sofii nám otevírají dveře na tento stále se rozvíjející trh, kam jsme naše tramvaje zatím nedodávali.Zároveň se jedná pro Praze, slovenské Bratislavě, lotyšské Rize a finských Helsinkách o páté hlavní město jednoho ze států Evropské unie, kde slouží vozy ze Škodovky. V téměř pětině metropolí EU se díky tomu budou moci cestující svést našimi tramvajemi a to je myslím důvod, proč být hrdý na značku Škoda, potažmo celý český průmysl,“ říká Tomáš Ignačák, předseda představenstva Škoda Transportation.

V soutěži Škoda porazila polskou společnost Pesa, která v předchozích letech dodala do Sofie několik desítek vozidel. Cena zahrnuje nejen třináct tramvají, ale také dodávku náhradních dílů a školení pracovníků místního dopravního podniku. Sofijský dopravní podnik využije na nákup evropské dotace.

„Nové tramvaje ForCity Classic Sofie jsou stejné koncepce jako vozy vyráběné pro turecký Eskişehir. Rozdílný je mimo jiné rozchod kolejí, který je v Sofii 1009 mm. Vozidla jsou plně klimatizovaná a 100% nízkopodlažní. Při kapacitě 5 osob/m2 se do jedné tramvaje vejde téměř 200 osob. Maximální rychlost tramvají je 70 km/h,“ říká Olesea Lachi, Sales Area Manager Škoda Transportation a doplňuje: „Tramvaje jsou v Sofii provozovány nejen na rozchod 1009 mm, ale také standardní 1435 mm, pro který je rovněž Škoda Transportation připravena vyrobit podobnou tramvaj, bude-li mít zákazník zájem.“

Škoda Electric, dceřiná společnost Škody Transportation, do Sofie v posledních letech dodala padesát nízkopodlažních kloubových vozidel typu Škoda 27 Tr za 700 milionů korun. Od roku 2010 navíc slouží ke spokojenosti dopravce i cestujících v Sofii třicet dalších trolejbusů typu 26 Tr. Nové české trolejbusy jsou k vidění i v dalších bulharských městech – Burgasu, Varně, Stare Zagoře a Plevenu. Škodovka celkem v minulosti dodala do Bulharska více než 500 trolejbusů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…