Škoda Transportation představila mock-up tramvaje, se kterou uspěla v Německu

09.10.2018 11:43

Skupina Škoda Transportation na slavnostní akci v Mannheimu předvedla mock-up tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Nejméně osmdesát tramvají ze Škodovky bude v příštích letech provozováno na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Škoda Transportation představila mock-up tramvaje, se kterou uspěla v Německu
Foto: red
Popisek: Škoda Transportation

Mock-up tramvaje je vícečlánkový model v životní velikosti, který měří 16,5 metru a váží více než deset tun. Tento model je proveden ve finálním designu, rovněž interiér obsahuje originální díly – například sedadla, držadla, dveře, tlačítka, displeje nebo dotykové ovladače. Součástí je také kabina řidiče, která je inspirována naším modelem ForCity Smart Jokeri, která bude sloužit v Helsinkách. K samotné výrobě mock-upu byly použity překližky, plexiskla a sklolamináty.

„Na slavnostní akci jsme představili mock-up tramvaje ForCity Smart pro našeho významného německého zákazníka. Díky tomuto unikátnímu modelu můžeme ukázat vnější design a interiér vozidel nejen dopravnímu podniku, ale také veřejnosti. Těšíme se na ohlasy veřejnosti, které společně s rnv vyhodnotíme a zcela jistě ovlivní finální design před samotnou výrobou vozidel. Kontrakt pro rnv je jednou z našich hlavních priorit, jedná se o největší exportní tramvajovou zakázku v naší historii,“ říká předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Vozidla budou provozována ve třech spolkových státech Německa. Jedná se o Bádensko-Württembersko, Hesensko a Porýní-Falc. Soutěž na tramvaje byla vypsána už v březnu 2017. Tendru se zúčastnili významní světoví výrobci kolejových vozidel. První vozidla budou nasazena do provozu začátkem roku 2021. Součástí kontraktu je rovněž opce na dalších 34 vozidel. Celková hodnota dodávky včetně opcí bude dosahovat téměř 10 miliard korun.

„Tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr vychází z rodiny vozidel ForCity Smart. Více než sto těchto moderních vozidel je v provozu v Helsinkách a brzy budou k vidění také v dalším finském městě Tampere. Usilujeme o další zakázky, kde uplatníme moderní technická řešení rodiny ForCity Smart. Potvrzením této modulární strategie je právě získaný kontrakt až na 40 tramvají pro Ostravu. Jedná se o osvědčený a technicky propracovaný produkt,“ doplňuje Zdeněk Majer, viceprezident skupiny Škoda Transportation a předseda představenstva Transtech Oy.

Škoda Transportation dodá tři délky tramvají stejného technického provedení – tříčlánkové, čtyřčlánkové a šestičlánkové. Společnost pro německý trh vyrobí zhruba 31 kusů třicetimetrových vozů, 37 vozidel čtyřicetimetrových a dvanáct šedesátimetrových tramvají, které budou nejdelší na světě. Jedná se o obousměrné nízkopodlažní tramvaje s otočnými podvozky a rozchodem 1000 mm. Vozidla budou vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a mnoha dalšími inovacemi. Maximální provozní rychlost vozidel bude 80 km/h. Vozidla rovněž poskytnou bezbariérový přístup pro cestující na vozíčku a dětské kočárky.

Škoda Transportation
Mezi výrobky Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává více než pět tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.

Skupina PPF
Škoda Transportation je součástí skupiny PPF. Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva dosahující více než 38 miliard eur (k 31. 12. 2017).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…