Školská zařízení v regionu podpořil ROP Severozápad částkou 1,7 miliardy korun

27.07.2016 12:27

V programovém období 2007 – 2013 podpořil Regionální operační program Severozápad dotací ve výši téměř 1,7 miliardy korun školská zařízení. Rekonstrukcí, dostavbou nebo modernizací díky podpoře Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) prošly desítky základních i středních škol, obce žádaly také o dotace pro mateřské školy.

Školská zařízení v regionu podpořil ROP Severozápad částkou 1,7 miliardy korun
Foto: www.nuts2severozapad.cz
Popisek: ROP Severozápad - logo

„Těší mě, že jsme mohli na realizaci těchto projektů přispět tak vysokou částkou. Nenacházím totiž oblast, ve které bych viděla naši budoucnost více než ve vzdělávání. Čím modernějším prostředím budou školská zařízení disponovat, tím raději je budou studenti navštěvovat a dostanou šanci se lépe připravit na skutečný život za branami škol,“ říká Jana Havlicová, ředitelka Úřadu Regionální rady. Průměrná dotace u školních zařízení činila 50 milionů na projekt, celkem se o 1,7 miliardy korun podělilo 34 projektů.

„Sama jsem měla možnost vidět a v některých případech i vyzkoušet nová strojní zařízení pro kvalitnější výuku, která stojí miliony korun. Provozovatelé těchto škol udělali velmi dobrý krok, když podali žádost o dotaci. Kdybych mohla, hned se do studentských lavic vrátím,“ dodává Havlicová.

Nejúspěšnějším žadatelem v této oblasti byl Ústecký kraj, kterému se podařilo realizovat projekty za téměř 700 milionů korun. Rekonstruované budovy mají například Evropská obchodní akademie v Děčíně nebo Konzervatoř v Teplicích, jejichž zřizovatelem je právě Ústecký kraj. Ten z alokace ROP Severozápad za programové období vyčerpal celkem více jak 3,25 miliardy korun a zařadil se tak na první místo v seznamu příjemců dle objemu finančních prostředků z ERDF.

Prostředí žákům základních škol zvelebila například města Děčín, Roudnice nad Labem nebo Jirkov. Do mateřských škol proudilo celkem 40 milionů v Chebu a 10 milionů v Litvínově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…