Skupina ČEZ spolupracuje na rozvoji elektromobility s automobilkou...

14.07.2012 11:42 | Zprávy

Flotila elektrických vozidel společnosti ČEZ se rozrostla o další přírůstky. Ode dneška ČEZ testuje dva elektromobily Škoda Octavia Green E Line, které vyrábí automobilka Škoda Auto. Pro ČEZ se díky této spolupráci otevírá prostor pro výstavbu dalších dobíjecích stanic – tentokrát v Mladé Boleslavi.

Skupina ČEZ spolupracuje na rozvoji elektromobility s automobilkou...
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Společnost ČEZ si dnes od tuzemské automobilky Škoda Auto převzala na jeden rok do testovacího provozu dva elektromobily Škoda Octavia Green E Line. Vedle elektromobilů ČEZ v rámci svého projektu Elektromobilita testuje také elektroskútry, elektrokola, elektrubus a elektrickou dodávku.

„Od první chvíle, kdy se Škoda Auto začala věnovat elektromobilitě, se nabízela možnost spolupráce obou společností na vývoji této oblasti v České republice. Testování dvou elektrických Octavií je první krok k navázání daleko mohutnější spolupráce mezi námi a touto automobilkou. Je to příležitost, jak posunout vývoj elektromobility v České republice o několik kroků vpřed,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

V první fázi spolupráce se ČEZ zaměření na velmi detailní sledování jízdních vlastností elektromobilů Škoda Octavia Green E Line – auta bude ČEZ používat na kratší služební cesty a testovací jízdy v městském provozu.  

„Důležitá budou také data o dobíjení těchto vozů u dobíjecích stanic ČEZ. Jejich výstavbu plánujeme také v areálu továrny Škoda Auto v Mladé Boleslavi a blízkém okolí,“ dodává Tomáš Chmelík. ČEZ se v této lokalitě zaměří na výstavbu rychlodobíjecích stanic, jejich zprovoznění plánuje na rok 2013.

„Kdo hledá řešení, musí se vydat přímo ke zdroji," říká Petr Kristl, vedoucí vývoje elektromobility/elektrické trakce společnosti ŠKODA AUTO. „Při vývoji elektrické mobility je naprosto klíčové partnerství s výrobci a distributory elektrické energie. Na spolupráci společností ŠKODA a ČEZ jsme velmi hrdí, jde o dva ekonomické lídry a nejúspěšnější společnosti na našem trhu. Roční spolupráce nám poskytne cenné údaje z  reálného provozu elektromobilů v reálné dobíjecí síti. Výsledkem mohou být nejenom nová technická řešení, ale i obchodní modely cílově zaměřené na provozovatele elektromobilů. Cílem je nabídnout majiteli elektrovozu kompletní sadu produktů a služeb, se všemi zákaznickými výhodami. Zároveň se bude pracovat na snížení omezujících vlastností  elektromobilů tj. limitovaného dojezdu, vyšší pořizovací ceny."

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svojí strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Společnost ČEZ se v projektu Elektromobilita zaměřuje na testování elektromobilů, elektroskútrů a elektrokol. Jeho hlavním pilířem je však výstavba dobíjecích stanic, kterých ČEZ zprovoznil 20, a to nejenom v Praze, ale také v Ostravě, Plzni a Trutnově. ČEZ se v první fázi pilotního projektu zaměřuje na instalaci sanic pro normální dobíjení, které pracují ve své základní verzi s napětím jako běžná domácí zásuvka (tj. 16A/230 V), a ještě v letošním roce zprovozní první stanici rychlého dobíjení, které pracují s vyšším napětím a umožňují dobíjet 100 % kapacity akumulátoru do 50 minut.

Jan Beneš, mluvčí ČEZ

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…