Skupina ČEZ spolupracuje na rozvoji elektromobility s automobilkou...

14.07.2012 11:42

Flotila elektrických vozidel společnosti ČEZ se rozrostla o další přírůstky. Ode dneška ČEZ testuje dva elektromobily Škoda Octavia Green E Line, které vyrábí automobilka Škoda Auto. Pro ČEZ se díky této spolupráci otevírá prostor pro výstavbu dalších dobíjecích stanic – tentokrát v Mladé Boleslavi.

Skupina ČEZ spolupracuje na rozvoji elektromobility s automobilkou...
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Společnost ČEZ si dnes od tuzemské automobilky Škoda Auto převzala na jeden rok do testovacího provozu dva elektromobily Škoda Octavia Green E Line. Vedle elektromobilů ČEZ v rámci svého projektu Elektromobilita testuje také elektroskútry, elektrokola, elektrubus a elektrickou dodávku.

„Od první chvíle, kdy se Škoda Auto začala věnovat elektromobilitě, se nabízela možnost spolupráce obou společností na vývoji této oblasti v České republice. Testování dvou elektrických Octavií je první krok k navázání daleko mohutnější spolupráce mezi námi a touto automobilkou. Je to příležitost, jak posunout vývoj elektromobility v České republice o několik kroků vpřed,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

V první fázi spolupráce se ČEZ zaměření na velmi detailní sledování jízdních vlastností elektromobilů Škoda Octavia Green E Line – auta bude ČEZ používat na kratší služební cesty a testovací jízdy v městském provozu.  

„Důležitá budou také data o dobíjení těchto vozů u dobíjecích stanic ČEZ. Jejich výstavbu plánujeme také v areálu továrny Škoda Auto v Mladé Boleslavi a blízkém okolí,“ dodává Tomáš Chmelík. ČEZ se v této lokalitě zaměří na výstavbu rychlodobíjecích stanic, jejich zprovoznění plánuje na rok 2013.

„Kdo hledá řešení, musí se vydat přímo ke zdroji," říká Petr Kristl, vedoucí vývoje elektromobility/elektrické trakce společnosti ŠKODA AUTO. „Při vývoji elektrické mobility je naprosto klíčové partnerství s výrobci a distributory elektrické energie. Na spolupráci společností ŠKODA a ČEZ jsme velmi hrdí, jde o dva ekonomické lídry a nejúspěšnější společnosti na našem trhu. Roční spolupráce nám poskytne cenné údaje z  reálného provozu elektromobilů v reálné dobíjecí síti. Výsledkem mohou být nejenom nová technická řešení, ale i obchodní modely cílově zaměřené na provozovatele elektromobilů. Cílem je nabídnout majiteli elektrovozu kompletní sadu produktů a služeb, se všemi zákaznickými výhodami. Zároveň se bude pracovat na snížení omezujících vlastností  elektromobilů tj. limitovaného dojezdu, vyšší pořizovací ceny."

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svojí strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Společnost ČEZ se v projektu Elektromobilita zaměřuje na testování elektromobilů, elektroskútrů a elektrokol. Jeho hlavním pilířem je však výstavba dobíjecích stanic, kterých ČEZ zprovoznil 20, a to nejenom v Praze, ale také v Ostravě, Plzni a Trutnově. ČEZ se v první fázi pilotního projektu zaměřuje na instalaci sanic pro normální dobíjení, které pracují ve své základní verzi s napětím jako běžná domácí zásuvka (tj. 16A/230 V), a ještě v letošním roce zprovozní první stanici rychlého dobíjení, které pracují s vyšším napětím a umožňují dobíjet 100 % kapacity akumulátoru do 50 minut.

Jan Beneš, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…