Sokol: Kámen zmizelých na Končinách připomene poslední pobyt radisty Jiřího Potůčka

18.06.2019 12:13

Radista z výsadku Silver A Jiří Potůček-Tolar by se 12. července letošního roku dožil sta let. Osud mu však nedopřál oslavit ani 23. narozeniny. Jemu a dalším šesti popraveným sokolům ze sokolské odbojové skupiny S 21 B budou 7. července letošního roku věnovány první sokolské Kameny zmizelých (Stolperstaine) v Královéhradeckém kraji.

Sokol: Kámen zmizelých na Končinách připomene poslední pobyt radisty Jiřího Potůčka
Foto: Archiv
Popisek: Sokol

„Kameny zmizelých pro radistu Jiřího Potůčka a šest popravených z odbojové skupiny S 21 B pořídila Sokolská župa Podkrkonošská-Jiráskova. Ve spolupráci s městem Červený Kostelec budou dva z nich zasazeny před školu na Bohdašíně, kde žili před popravou v červenci 1942 manželé Zdeňka a Ladislav Satranovi. Ti tady po několik dnů ukrývali právě radistu Potůčka s vysílačkou Libuší. Další kameny připomenou tragický osud rodiny Burdychových, která žila ve stavení čp. 168 na nedalekých Končinách - právě tady byl poslední doložený pobyt parašutisty před vyzrazením gestapu. Po útěku z Končin ho zastřelil 2. července 1942, tedy pouhých deset dní před 23. narozeninami, strážmistr protektorátního četnictva Karel Půlpán v dubovém lese nedaleko Trnové u Pardubic,“ uvedla Helena Rezková, starostka sokolské župy.

K památníku nedaleko domu na Končinách tak bude zasazen kámen na památku radisty Jiřího Potůčka a další čtyři pro Miladu Burdychovou a jejího manžela Antonína, dále pro Antonína Burdycha staršího a jeho manželku Josefu. Ti (kromě Antonína Burdycha mladšího - zastřelen u domu na Končinách) a dalších 13 členů ze sokolské odbojové skupiny S 21 B byli v souvislosti s ukrýváním Jiřího Potůčka popraveni 9. července 1942 na Zámečku v Pardubicích jako poslední ze 192 popravených na tomto místě v době stanného práva po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Na obce Bohdašín a Končiny, kde v té době žilo 236 lidí, byl poté vydán vyhlazovací dekret jako na Lidice a Ležáky. Obec Ležáky byla nacisty vypálena 24. června 1942, čtrnáct dní po vyhlazení Lidic právě jako odplata za to, že tam byla ukrývána vysílačka Libuše výsadku Silver A. Hrozbu likvidace obcí u Červeného Kostelce, jejichž obyvatele měl stihnout stejný osud jako lidické a ležácké, se podařilo odvrátit taktickým vyjednáváním tehdejšímu přednostovi Státního policejního úřadu v Náchodě Janu Chudobovi.

Pietní akt s odhalením Kamenů zmizelých začíná v neděli 7. července 2019 v 10:45 hodin před školou na Bohdašíně a v 11:30 hodin u památníku na Končinách.

Záštitu nad položením prvních sokolských Kamenů zmizelých na území kraje převzala Mgr. Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje. Položení kamenů bude přítomen také Antonín Burdych, syn popravených manželů Milady a Antonína Burdychových, kterému bylo v roce 1942 osm let.

Kameny zmizelých (Stolperstaine) jsou dlažební kostky s mosazným povrchem. Připomínají výhradně oběti nacistické perzekuce, a to nejen židovského původu. Od roku 1992 se umisťují zpravidla před domy, kde popravení nebo umučení naposledy bydleli; jeden kámen je vždy věnován jedné konkrétní osobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…