Sokolové uctí památku svých hrdinů a ocení své zahraniční organizace

05.10.2018 7:34

Dvěma slavnostními akty si příští týden Česká obec sokolská připomene významné historické události a úlohu sokolského hnutí při vzniku samostatného Československa.

Sokolové uctí památku svých hrdinů a ocení své zahraniční organizace
Foto: Archiv
Popisek: Sokol

Nejprve v pondělí 8. října při tradičním Památném dni sokolstva uctí památku sokolských obětí při obraně svobody a demokracie našeho státu. V úterý pak v Senátu PČR starostka ČOS společně s předsedou Senátu Milanem Štěchem ocení zahraniční sokolské organizace, které udržovaly kontinuitu hnutí po likvidaci Sokola komunistickým režimem.

Památný den sokolstva každoročně připomíná oběti, které sokolové přinesli při vzniku a obraně samostatné republiky. Stáli u zrodu československých legií i samostatného Československa, za svobodu národa bojovali v domácím i zahraničním odboji během 2. světové války i po ní. Datum 8. října připomíná události z roku 1941, kdy byl výnosem zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Sokol zlikvidován. Při tzv. „sokolské akci“ v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo zatklo všechny sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří ještě byli na svobodě. Mučení a věznění v koncentračních táborech nepřežily tisíce z nich.

„Již od roku 2013 se snažíme o to, aby Památný den sokolstva byl zařazen mezi významné dny tohoto státu. Mám radost, že právě v roce 100. výročí samostatnosti se podařilo tuto ideu dostat na půdu parlamentu v podobě konkrétní poslanecké iniciativy,“ uvedla starostka ČOS Hana Moučková.

Předseda Senátu PČR Milan Štěch bude v úterý 9. října hostit setkání se zástupci nejvýznamnějších zahraničních sokolských organizací. Spolu se starostkou ČOS Hanou Moučkovou je ocení za šíření sokolských myšlenek a dobrého jména České republiky v zahraničí. Účast zatím potvrdili zástupci sokolských žup a jednot z Francie, Rakouska, Německa, Švýcarska, Slovenska, Srbska, Slovinska, Polska a Kanady.

Sokolské jednoty v zahraničí začaly vznikat krátce po založení Sokola v Čechách v roce 1862. Jako první následovala jednota v Lublani již v roce 1863, ve Spojených státech už v roce 1865. Dodnes jsou sokolské organizace aktivní v 17 zemích v Evropě, Americe a Austrálii. Po zániku Sokola v Československu po roce 1948 to byly právě zahraniční organizace, které udržovaly kontinuitu sokolského hnutí a zachování sokolských myšlenek. A to včetně tradice pořádání sletů, které se pravidelně konaly v evropských zemích i v USA.

Památný den sokolstva se připomíná v řadě sokolských žup a sokolských jednot po celé republice. Pietní vzpomínka se v Tyršově domě v Praze uskuteční v pondělí 8. října od 16.30 hodin za přítomnosti představitelů státu, společenských organizací i podnikatelské sféry. Vedle velvyslance Slovenské republiky Petera Weise se letošní vzpomínkové akce zúčastní například senátorka Jitka Seitlová, náměstci ministerstev školství, kultury a financí nebo předseda České unie sportu Miroslav Jansta a mnozí další.

Akce v Senátu PČR v úterý 9. října začne v 17.00 hodin. Kromě předsedy Senátu se jí zúčastní i další členové Parlamentu ČR, vedení České obce sokolské a zástupci zahraničních sokolských organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…