Šokující rozsudek v kauze Zelené údolí

23.10.2014 9:35

Včera padl první verdikt v kauze obyvatel Zeleného údolí, kteří mají domy na pozemcích, které skoupil spekulant. Rozhodnutí soudu je naprosto skandální: sporné pozemky zcela odmítl vypořádat a lidem odepřel spravedlnost.

Šokující rozsudek v kauze Zelené údolí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 Pokud by tento šokující závěr potvrdil i odvolací soud, budou mít obyvatelé jedinou jistotu – do nekonečna platit spekulantovi Vlastislavu Andršovi stále rostoucí sumy. Rozsudek se týká více než 40 obyvatel Zeleného údolí, kde se o pozemky soudí dalších tisíc a půl vlastníků bytů a rodinných domů. Obyvatelé se odvolávají. V rukou přitom mají posudky předních kapacit na právo nemovitostí, které soud vůbec nezohlednil.

Rozhodnutí soudkyně není šokující jen tím, že neřeší podstatu problému, nechává věc navždy nevyřešenou a obyvatele pak zcela napospas vůli spekulanta. Rozhodnutí je zcela absurdní i právně.

Judikatura českých soudů, přední kapacity na právo nemovitostí a dokonce i samotná soudkyně se totiž shodují na tom, že smlouvy, na jejímž základě developer budovy vystavěl, jsou neplatné. A přesto nakonec soudkyně složitě vykonstruovala závěr, že developer IPB Real stavěl v dobré víře, protože o neplatnosti smluv nevěděl. Přitom právní stanovisko v oboru respektované autority je zcela jasné: podle něho profesionální developer, který stavěl byty a domy pro dva tisíce obyvatel za miliardy korun, nemohl nevědět o neplatnosti smluv, na jejichž základě staví. Pokud si platnosti smluv neověřil, nemohl být v  dobré víře. Přesto soudkyně na dobré víře IPB Real vykonstruovala jediný argument a na jeho základě učinila rozhodnutí. To má dva efekty – neřeší právní podstatu a zajišťuje časově neomezený prospěch spekulanta s pozemky.

„Jsme šokováni nespravedlivým rozhodnutím. Soud odmítl vyřešit naši situaci a znovu potvrdil, že tisíc a půl obyvatel Zeleného údolí jsou oběti developera a nyní i spekulanta. Chceme věc právně vypořádat a pozemky si koupit. Místo toho jsme stále pod tlakem překupníka s pozemky, který po nás bude chtít zaplatit každým rokem víc a víc. A podle rozhodnutí soudu budeme odkázáni platit do nekonečna,“ hodnotí pocity z jednání předseda společenství vlastníků jednotek Michal Choura.

„S ničím podobným jsem se během své praxe ještě nesetkal. Horší přístup soud zvolit nemohl, vůbec nechápu, jak k takovému závěru mohl dojít. Desítky našich právních argumentů zamítl. A Vlastislav Andrš u soudu prakticky nemluvil. Důvod, pro který soud rozhodl ve prospěch spekulanta, si paradoxně nalezla a vykonstruovala sama soudkyně,“ vysvětluje právní zástupce obyvatel Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. 

Na ceně pozemků se obyvatelé snažili s Vlastislavem Andršem několikrát dohodnout, bohužel neúspěšně. Ten odmítl jejich nabídku stanovenou znaleckým posudkem na 3000 Kč/m2 a požaduje 7300 Kč/m2. Původně pozemky sám koupil za pouhých 400 Kč/m2. Hodnotu pozemků lidé navíc už dávno přeplatili, jak v měsíčních splátkách nájemného, tak v ceně bytu. A nyní soud přistoupil na nátlak spekulanta, který chce, aby obyvatelé platili napořád. Pokud by lidé nevyhráli ani u odvolacího soudu, Andrš bude požadovat stále vyšší platby nájemného, cena podle něj totiž stále stoupá. 

Projekt Zelené údolí – Jeden z největších developerských projektů v ČR nacházející se v blízkosti centra IKEM je již více než 10 let řádně zkolaudován. Developerem projektu je dnes již neexistující IPB Real. Společnost podcenila situaci s pozemky. To využil spekulant Vlastislav Andrš, kdy část pozemků pod domy koupil. Okolnosti získání pozemků od Lidového bytového družstva prověřuje Policie ČR. Projekt se skládá z rodinných a bytových domů, celkový počet bytů je 364 ve dvaceti bytových domech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…