Spolek Šalamoun: Kauza Kramný - znalecký ústav a znalec doc. Vorel ukončili činnost

11.07.2022 13:14 | Tisková zpráva

Případ Petra Kramného, který spolek Šalamoun monitoruje již řadu let, má další zásadní vývoj v celé kauze.

Spolek Šalamoun: Kauza Kramný - znalecký ústav a znalec doc. Vorel ukončili činnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Rekapitulace případu

Petr Kramný byl odsouzen za vraždu manželky a své dcery, která se měla stát 28. až 29. 7. 2013 v egyptské Hurghadě na pokoji č. 6343 v hotelu Titanic Palace.

Stěžejním důkazem pro odsouzení Petra Kramného byly dva nepřímé důkazy:

1. Rozhovor P. Kramného s jeho tetou V.D., kde měl uvést „že mu to všechno vyšlo, i v tom Egyptě„. Na základě analýzy spolku Šalamoun bylo zjištěno, že P. Kramný tuto větu nikdy neřekl a přepisující policista kpt. Kubiena si ji oproti zvukovému odposlechu krystalicky vymyslel.(Zdroj)

2. Zcela zásadním důkazem byl posudek znaleckého ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., v čele s tehdejším přednostou a znalcem v odvětví soudního lékařství Františkem Vorlem, který v tzv. revizním znaleckém posudku potvrdil vraždu elektrickým proudem.

Na základě těchto dvou důkazů byl P. Kramný odsouzen k výjimečnému trestu 28 let odnětí svobody. Po pravomocném skončení věci vznikly tři nové nezávislé znalecké posudky od ryze renomované odborné veřejnosti, které příčinu smrti, tedy vraždu elektrickým proudem vyvracejí, a naopak napadají závěry znaleckého ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., a závěry doc. Františka Vorla.

Na základě těchto znaleckých posudků, které zpochybňují, a to zcela kategoricky, závěry znaleckého ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., v čele s tehdejším znalcem Františkem Vorlem, nechala komunistická soudkyně JUDr. Renata Gilová napadené posudky Františka Vorla přezkoumat totožným znalcem Františkem Vorlem a totožným znaleckým ústavem. Což je zcela bezprecedentní úskok předsedkyně senátu, který však byl jediným možným postupem, protože předsedkyně senátu JUDr. Renata Gilová věděla, že by se pod závěr o vraždě elektrickým proudem jiný znalecký ústav nepodepsal. (Zdroj)  

doc. MUDr. František Vorel

Novelou zákona č. 37/1967 Sb., o seznamu znalců a znaleckých ústavů, které vede Ministerstvo spravedlnosti, bylo spolkem Šalamoun jako novum zjištěno, že jak znalecký ústav Nemocnice České Budějovice, a.s., tak ani přednosta této nemocnice již nejsou zapsáni, jak v seznamu znaleckých ústavů, tak v seznamu znalců v odvětví soudního lékařství. (Zdroj)

Spolek Šalamoun zcela zásadně zpochybňuje, že znalecký ústav Nemocnice České Budějovice, a.s., lege artis a de iure vůbec někdy vznikl. Z velmi rozsáhlé korespondence otázek a odpovědí mezi spolkem Šalamoun a Ministerstvem spravedlnosti, který čítá více jak 300 stran, vyšlo najevo, že dvě esenciální podmínky pro vznik tohoto znaleckého ústavu nikdy nebyly splněny.


1. Tento údajný znalecký ústav a ani Ministerstvo spravedlnosti ČR nebylo schopno doložit konstitutivní rozhodnutí ministra spravedlnosti o vzniku tohoto ústavu.

2. Tento znalecký ústav v rozporu s tehdy platným zákonem č. 36/1967 Sb., nikdy nebyl zapsán v Ústředním věstníku ČR.

Ve výsledku bylo zjištěno a doloženo, že znalecký ústav Nemocnice České Budějovice, a.s., zahájil činnost až v roce 2009, kdy vypracovával znalecké posudky na zcela bagatelní trestné činy, kdy žádný z těchto trestných činů neskončil nepodmíněným odsouzením, a první velký případ tohoto znaleckého ústavu, kdy horní trestní sazba přesahovala výměru vyšší jak 5 let, byl právě případ P. Kramného. S případem P. Kramného tento znalecký ústav zároveň i skončil.

Nastává dle našeho názoru zcela bezprecedentní stav, kdy dodatek ke znaleckému posudku Nemocnice České Budějovice, a.s., který vznikl na základě tří nových znaleckých posudků a který dosud nikdy nebyl proveden před soudem, vypracoval subjekt v čele s jeho přednostou, jež oba ukončili znaleckou činnost a tudíž tento znalecký posudek již de iure nemohou osvědčit u soudu.

Nepochybně i sprostý odsouzený P. Kramný má právo klást zpracovatelům znaleckého posudku, tedy zástupcům znaleckého ústavu, otázky.

Z pohledu spolku Šalamoun není až tak rozhodné, kdy byl znalecký posudek znaleckého ústavu vypracován, ale rozhodné je, kdy byl proveden u soudu jako důkaz, což se dosud nestalo. A vzhledem k tomu, že v mezidobí znalecký ústav i zpracovatel ukončili činnost, se tak ani nestane.

Kompletní časová osa případu Petra Kramného (Zdroj)

Kauza znalců MUDr. Matlacha a MUDr. Fargaše

Napadený znalecký posudek Nemocnice České Budějovice, a.s., a doc. Vorla hrál zcela zásadní roli v další trestní věci, a to znalců MUDr. Matlacha a MUDr. Fargaše, která je doslova pupeční šňůrou spojena s kauzou P. Kramného.
Meritem jejich trestního řízení bylo údajné chybné vyhodnocení histologického preparátu č. 21 (střeva Moniky Kramné), kdy znalci údajně chybně poukazují na zánětlivé polynukleáry ve střevech Moniky Kramné.

V průběhu jejich trestního řízení vyšlo najevo (ač je to zcela nemožné), že preparát č. 21, který popisují znalci Matlach – Fargaš je zcela jiný preparát než popisuje znalecký ústav Nemocnice České Budějovice, a.s., a doc. Vorel (sic!), ač však nese zcela totožné číslo 21.

S ohledem na právní kvalifikaci nastal proces s dosud bezúhonnými lékaři u Okresního soudu v Ostravě za předsednictví samosoudkyně s titulem Mgr., který nese přísné srovnání s připravenými procesy z 50. let.



I přes zásadní zcela odborné rozpory (preparát č. 21) a nové znalecké posudky renomované veřejnosti, samosoudkyně Mgr. Petra Ritterová nenechala v trestní věci „sprostých“ lékařů a znalců vypracovat ani jeden znalecký posudek či odborné vyjádření a z panické obavy dokonce nepředvolala ani jednoho svědka, nedej bože znalce, aby se náhodou sprostí obžalovaní nemohli domoci svých elementárních práv.

Zadání znělo jasně a doslova – za každou cenu.

Jediným důkazem, opět zcela nečekaně, byl totožný posudek právě znaleckého ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., a doc. Vorla. Tedy důkazem byl listinný důkaz ze zcela jiné trestní věci, a to posudek z kauzy Petra Kramného, kdy tento „údajný“ posudek neobsahoval znaleckou doložku, byl podepsán neoprávněnými osobami a měl špatnou znaleckou pečeť, nota bene ze znaleckého ústavu, který dle našeho názoru nikdy de iure nevznikl.

Ostatně i na případu Ing. Gáby je více než patrno, že v „Ostravě“ je možné naprosto vše. (Zdroj)

Znalecký ústav a znalec doc. Vorel již 5 let důvodně podezřelí

Již neuvěřitelných 5 let prověřuje Policie ČR – Moravskoslezkého kraje podnět spolku Šalamoun vůči znaleckému ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., a doc. Vorlovi za zkreslený, či nepravdivý znalecký posudek dle § 346 Trestního zákoníku. Mimořádně jednoduché prověřování nabralo po 5 letech nečekaný směr a byl jsem před nedávnou dobou podat vysvětlení, kde jsem doložil, že závěry doc. Vorla a znaleckého ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., jsou přinejlepším zkreslené.

Nemůžeme zatím jednoznačně potvrdit co vedlo ke konci znaleckého ústavu Nemocnice České Budějovice, a.s., a doc. Vorla, ale pozitivní zprávou je ta skutečnost, že znalec František Vorel a znalecký ústav Nemocnice České Budějovice, a.s., již nadále nemůžou ničit lidské životy, protože oprávnění ke své znalecké činnosti již pozbyli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…