Spolupráce TA ČR a SP ČR se stále prohlubuje

20.07.2016 16:57

Slavnostní vernisáží fotografií, které v rámci svých výzkumných projektů nafotili studenti VŠB – TU Ostrava a Univerzity Pardubice, byla tento týden zahájena první společná výstava TA ČR a SP ČR v sídle SP ČR.

Spolupráce TA ČR a SP ČR se stále prohlubuje
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Expozici uvedla generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová, která přivítala členy expertního týmu pro VaV při SP ČR a ocenila tento počin jako příjemné zpestření a zkulturnění interiéru svazu, ale také vyzvedla aktivní spolupráci svazu s TA ČR. Výstava v sídle SP ČR potrvá až do konce roku.

Předseda TA ČR Petr Očko pozitivně zhodnotil spolupráci SP ČR s TA ČR nejen na „kreativních“ aktivitách v rámci loňského Roku průmyslu a technického vzdělávání a dodal: „Těší mě a vážím si toho, že i v letošním roce pokračujeme v započatých aktivitách společně se Svazem průmyslu. Oceňuji příležitost expozici touto cestou představit. Díla v rámci výstavy jsou krásnou ukázkou propojování kreativity ve výzkumu a v umění. Rád bych, abychom tuto formu propojování výzkumu, průmyslu a umění dále společně rozvíjeli i v budoucnu“.

Na vernisáž výstavy navázalo setkání členů expertního týmu pro výzkum, vývoj a inovace, mezi něž patří i předseda TA ČR Petr Očko. Expertní tým se zabývá podmínkami aplikovaného výzkumu a zlepšováním nastavení celkového prostředí výzkumu, vývoje a inovací. Setkání se zúčastnil nový předseda týmu Eduard Palíšek, generální ředitel společnosti Siemens. Ten potvrdil úzkou spolupráci s TA ČR a představil své priority v oblasti výzkumu, vývoje a inovací i výsledku dotazníkové šetření mezi členy týmu. Výsledky šetření poskytují mnoho podnětů také pro budoucí činnost TA ČR. Členové expertního týmu v rámci jednání projednali také užší spolupráci s TA ČR na přípravě další veřejné soutěže v programu EPSILON. Ta bude spočívat zejména v diskusi o prioritních oblastech, které by tato další veřejná soutěž v tomto programu měla být vyhlášena. Další spolupráce TA ČR a SP ČR bude dále probíhat při přípravě dvou nových programů TA ČR s názvem Národní centra kompetence a THÉTA.

Více o výstavě „Věda v umění, umění ve vědě“

Kolekce fotografií přibližují estetiku mikrosvěta a technických materiálů a zachycuje například dynamický tok sypké hmoty, krásu energetických surovin a materiálů pod mikroskopem nebo povrch krystalizujících látek. Díla jsou unikátní, protože vznikla jako vedlejší produkt výzkumu.

Výstava byla vloni poprvé v Praze představena v galerii TA.M, kde se setkala s velkým ohlasem a zájmem. Svým pojetím a ztvárněním povrchů materiálů pod mikroskopem díla dokumentující propojování vědy s uměním velmi dobře zapadají do konceptu TA ČR i SP ČR. Výstava Věda v umění, umění ve vědě byla součástí série výstav, které v galerii TA.M, chtějí upozornit na to, že schopnost hledat tvůrčí řešení se projevuje stejně ve výzkumu a inovacích jako v umění.

Více o výstavě naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…