Správa Národního parku Podyjí vykoupila loni pozemky za téměř půl milionů

11.04.2018 22:10

Správa Národního parku Podyjí v roce 2017 ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí vykoupila do státního vlastnictví 2,5 ha pozemků v národním parku a jeho ochranném pásmu za téměř půl milionu korun.

Správa Národního parku Podyjí vykoupila loni pozemky za téměř půl milionů
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Vykoupené pozemky mají převážně lesní charakter a budou nyní ponechány samovolnému vývoji nebo spravovány tak, aby se v nejbližších letech přiblížily přírodě blízkému charakteru.  S výkupem pozemků bude Správa parku i nadále pokračovat.

Pozemky Správa parku získala v blízkosti Podmolí a Mašovic a také nedaleko Onšova. Výkupy pozemků hradila prostřednictvím Národního programu životního prostředí Státního fondu životního prostředí České republiky (SFŽP). Celková výše takto vynaložených finančních prostředků v roce 2017 byla 448 510 Kč.

Správa parku se přihlásí i k nově vyhlášené dotační výzvě SFŽP na výkupy pozemků ve zvláště chráněných území a jejich ochranných pásmech. V rámci této výzvy plánuje požádat o zhruba dva miliony korun na výkupy pozemků na území Národního parku Podyjí i jeho ochranného pásma.

V národním parku je ve vlastnictví státu již 89% území. Správa parku má v úmyslu postupně vykoupit i zbývajících 11% plochy od soukromých vlastníků. Jsou to především lesní pozemky a pozemky na vřesovišti a v údolních loukách. V ochranném pásmu národního parku se Správa parku bude snažit vykupovat pozemky, na kterých se nacházejí biotopy s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů a pozemky v maloplošných zvláště chráněných území.

Od roku 1994 vykoupila již celkem 964 ha pozemků za 79,5 milionů korun. Jednalo se především o lesní pozemky, nacházející se v nejcennějších částech národního parku, vykoupené od soukromých vlastníků a obcí. Finanční prostředky na odkupy byly čerpány vždy ze Státního fondu životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…