Správa jeskyní ČR: Film, natáčený v moravských jeskyních, se představí na festivalu v San Francisku

29.05.2022 21:23 | Tisková zpráva

V jeskyních Moravského krasu (Sloupsko-šošůvských a Kateřinské) a i v jeskyních Střední Moravy (Javoříčských a Mladečských), se natáčel nový celovečerní film Kam motýli nelétají režiséra Romana Němce. V hlavních rolích diváci uvidí Daniela Krejčíka a Jiřího Vojtu, dále Jaroslava Duška, Kláru Melíškovou, Martina Myšičku, Simonu Babčákovou, Jakuba Krejču a další.

Správa jeskyní ČR: Film, natáčený v moravských jeskyních, se představí na festivalu v San Francisku
Foto: caves.cz
Popisek: Správa jeskyní ČR - logo

Film vypráví příběh dvou vyhraněných postav – středoškoláka Daniela a jeho učitele Adama. Oba se potýkají se svými každodenními starostmi a vytvářejí si svůj svět, do kterého se uzavírají. Daniel má pocit, že mu nikdo nerozumí, Adam si zase přísně střeží svoje soukromá tajemství. Všechno se změní v okamžiku, kdy se tihle dva spolu nedopatřením ocitnou uvězněni v neznámém, tajuplném, ale i zákeřném prostředí rozsáhlého jeskynního komplexu.

„Chtěli jsme vytvořit jakýsi paralelní izolovaný svět, ve kterém naši hrdinové zůstanou uvězněni,“ vysvětluje záměr scénárista a režisér Němec. „Jejich pocit ztracenosti a tendence se uzavírat najednou dostanou proti jejich vůli reálnou podobu a budou se muset vypořádat se skutečnou krizí," dodává.

Přestože byl scénografický návrh podzemního prostoru podřízen dramatické lince příběhu a byl celý vymyšlen na papíře, film se následně natáčel výhradně v autentickém prostředí pěti reálných moravských jeskyní – v Býčí skále, Sloupsko-šošůvských jeskyních, Kateřinské jeskyni, v Javoříčských a Mladečských jeskyních.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Slavnostní předpremiéry filmu Kam motýli nelétají upořádal producent společně s Muzeem Blanenska a Správou jeskyní ČR v pondělí 16. května v pražském kině Lucerna a ve čtvrtek 25. května 2022 v kině Blansko.

Mezinárodní premiéru bude mít snímek 19. června 2022 na 46. ročníku mezinárodního filmového festivalu Frameline v americkém San Franciscu, v historickém kině Roxie Theater. Frameline patří mezi největší a nejprestižnější filmové festivaly v USA s návštěvnosti více než 80 tisíc diváků v každém ročníku. Program festivalu je sestavován přísným výběrem z tisíců přihlášených filmů z celého světa. Zařazení filmu do programu je pro tvůrce obrovskou poctou. "Zamilovala jsem si to křehké a komplikované přátelství, které se vyvinulo mezi Adamem a Danielem. Jsem si jista, že pro naše publikum bude zkoumání jejich jedinečného vztahu fascinující," uvedla programová ředitelka festivalu Allegra Madsen v official selection oznámení o zařazení filmu Kam motýli nelétají.

"San Francisco pro mě bylo vždycky nejvyšší metou. Pořád nemůžu uvěřit, že budeme mít možnost náš film představit ve světové premiéře právě tady," okomentoval první zahraniční úspěch filmu Němec.

Více informací o filmu a jeho obsazení lze najít na webu ZDE i na jeho Facebooku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…