Správa železnic: Další dosloužilá technika se stala součástí sbírek Národního technického muzea

29.02.2024 7:23 | Tisková zpráva

Národní technické muzeum (NTM) získalo do svých sbírek další předměty, které donedávna sloužily v drážním provozu. Smlouvu o jejich předání podepsali v jídelně bývalého dvorního vlaku v sídle muzea na pražské Letné generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a jeho protějšek z NTM Karel Ksandr.

Správa železnic:  Další dosloužilá technika se stala součástí sbírek Národního technického muzea
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Pokračuje tak spolupráce, kterou oba subjekty navázaly v roce 2020. Cílem je přispět k zachování a popularizaci železniční infrastruktury v její současné i historické podobě.

Národní technické muzeum spravuje a dokumentuje vývoj vědy a techniky v historických českých zemích. To se týká i exponátů z oblasti železniční infrastruktury, proto v létě 2020 podepsalo se Správou železnic smlouvu o vzájemné spolupráci. Na jejím základě dochází k předávaní movitých věcí, které mají historickou hodnotu a poslouží k plnění úkolů NTM jako národní muzejní instituce.

Hodnota převáděného majetku dosahuje téměř dva miliony korun. Novými exponáty NTM se staly součásti staničních zabezpečovacích zařízení z pražského Masarykova nádraží, Moravských Budějovic a Trhového Štěpánova. Dále jde o mechanická návěstidla z Krupé a Moravských Budějovic, vodní jeřáb ze stanice Kladno nebo bubnové nosiče pro traťové jízdní řády z Blatné. Nechybí ani součásti ručně ovládaných závor z Úštěku a přejezdu nedaleko Moravských Budějovic.

Zajímavými připomínkami železniční historie budou nýtovaný trakční sloup ze stanice Praha-Smíchov a kompletní schodiště z tamního severního nástupiště na již snesenou lávku přes celé kolejiště. Ze stanice Bohosudov pak NTM získalo vyřazené světelné návěstidlo a sloup staničního rozhlasu. Historicky cenné jsou rovněž litinové podpěry střechy nástupiště z Rybniště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…